Navijači na prepunoj "Areni Nacionale" u Bukureštu skandirali su: "Srbija, Srbija",  "Kosovo je Srbija" od početka utakmice, zbog čega je francuski sudija Vili Delažod u 25. minutu prekinuo meč.

Podsetimo, Rumunija je jedna od pet zemalja članica Evropske unije koja ne priznaje lažnu nezavisnost južne srpske pokrajine. Pored Rumunije, tzv. Kosovo ne priznaju ni Grčka, Slovačka, Kipar i Španija.

Na tribini iza gola istankut je i transparent u bojama srpske zastave i porukom „Kosovo je Srbija“.

Odmah iznad, nalazio se još jedan transparent, ali u bojama rumunske zastave, s porukom „Besarabija je Rumunija“. Besarabija je istorijska pokrajina u istočnoj Evropi između Dnjestra i reke Prut. Danas je podeljena između Moldavije, Rumunije i Ukrajine.

 

Kada je arbitar iz Francuske prekinuo meč, a domaći fudbaleri shvatili da bi mogli biti ozbiljno kažnjeni zbog ovog detalja, reprezentativci Rumunije predvođeni kapitenom Horacijom Moldovanom prišli su navijačima te su ih zamolili da povuku poruke i nastave da navijaju sportski.

Foto: Profimedia

 

 

 

 

Fudbaleri takozvanog Kosova su zbog toga napustili teren, a potom je usledila bakljada domaćih navijača.

Delegat je rekao da se meč neće nastaviti dok se parola ne skloni, a iako su rumunski reprezentativci išli da mole svoje navijače da transparent sklone, oni su to odbili.

Rumunski mediji tvrde da je transparent donela patriotska organizacija "Ujedinjeni za trikolore", koja ne spada u klasične navijačke grupe.

Utakmica u glavnom gradu Rumunije još uvek nije nastavljena.

Koja kazna čeka Rumune?

Lokalni mediji javljaju da tamošnji Savez može da plati kaznu i do 100.000 evra, ali i da reprezentacija igra dva domaća meča iza zatvorenih vrata. Našim komšijama su i ostale dve "domaće" utakmice u ovim kvalifikacijama, protiv Andore (15. oktobra) i Švajcarske (21. novembra), i to u poslednjem kolu.

U ovom takmičarskom ciklusu, rumunski Savez je već kažnjen od strane UEFA, i to sa 15.000 zbog skandiranja publike tokom utakmice sa Belorusijom.

Podsetimo, slično se dogodilo i u Prištini kada su rumunski navijači na stadionu skandirali „Kosovo je Srbija“. Pored toga, navijači iz Rumunije su ispred Hrama Svetog Save u Beogradu istakli transparent: "Izmišljene države i lažni fudbal za nas ne znače ništa"

 

 

Reprezentacija Rumunije se nalazi u grupi I zajedno sa selekcijama Švajcarske, Izraela, Belorusije, Andore i takozvanog Kosova.

Posle pet odigranih utakmica, Rumunija se nalazi na drugom mestu sa devet bodova, odmah iza prvoplasiranih Švajcaraca, sa učinkom od dve pobede i tri nerešena rezultata.

 

Standings provided by Sofascore

 

BONUS VIDEO:

DOČEK ZA PAMĆENJE: Zajedničko uživanje košarkaša Srbije i navijača

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".