Навијачи на препуној "Арени Национале" у Букурешту скандирали су: "Србија, Србија",  "Косово је Србија" од почетка утакмице, због чега је француски судија Вили Делажод у 25. минуту прекинуо меч.

Подсетимо, Румунија је једна од пет земаља чланица Европске уније која не признаје лажну независност јужне српске покрајине. Поред Румуније, тзв. Косово не признају ни Грчка, Словачка, Кипар и Шпанија.

На трибини иза гола истанкут је и транспарент у бојама српске заставе и поруком „Косово је Србија“.

Одмах изнад, налазио се још један транспарент, али у бојама румунске заставе, с поруком „Бесарабија је Румунија“. Бесарабија је историјска покрајина у источној Европи између Дњестра и реке Прут. Данас је подељена између Молдавије, Румуније и Украјине.

 

Када је арбитар из Француске прекинуо меч, а домаћи фудбалери схватили да би могли бити озбиљно кажњени због овог детаља, репрезентативци Румуније предвођени капитеном Хорацијом Молдованом пришли су навијачима те су их замолили да повуку поруке и наставе да навијају спортски.

Фото: Профимедиа

 

 

 

 

Фудбалери такозваног Косова су због тога напустили терен, а потом је уследила бакљада домаћих навијача.

Делегат је рекао да се меч неће наставити док се парола не склони, а иако су румунски репрезентативци ишли да моле своје навијаче да транспарент склоне, они су то одбили.

Румунски медији тврде да је транспарент донела патриотска организација "Уједињени за триколоре", која не спада у класичне навијачке групе.

Утакмица у главном граду Румуније још увек није настављена.

Која казна чека Румуне?

Локални медији јављају да тамошњи Савез може да плати казну и до 100.000 евра, али и да репрезентација игра два домаћа меча иза затворених врата. Нашим комшијама су и остале две "домаће" утакмице у овим квалификацијама, против Андоре (15. октобра) и Швајцарске (21. новембра), и то у последњем колу.

У овом такмичарском циклусу, румунски Савез је већ кажњен од стране УЕФА, и то са 15.000 због скандирања публике током утакмице са Белорусијом.

Подсетимо, слично се догодило и у Приштини када су румунски навијачи на стадиону скандирали „Косово је Србија“. Поред тога, навијачи из Румуније су испред Храма Светог Саве у Београду истакли транспарент: "Измишљене државе и лажни фудбал за нас не значе ништа"

 

 

Репрезентација Румуније се налази у групи И заједно са селекцијама Швајцарске, Израела, Белорусије, Андоре и такозваног Косова.

После пет одиграних утакмица, Румунија се налази на другом месту са девет бодова, одмах иза првопласираних Швајцараца, са учинком од две победе и три нерешена резултата.

 

Стандингс провидед бy Софасцоре

 

БОНУС ВИДЕО:

ДОЧЕК ЗА ПАМЋЕЊЕ: Заједничко уживање кошаркаша Србије и навијача

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".