Nestanak 75 sijamskih krokodila potvrđen je nakon oluje koja je u subotu i neđelju pogodila suptropski grad.

- Vlasti pokušavaju da drže stvari pod kontrolom, ali broj odbeglih krokodila je prevelik - navela je regionalna kancelarija za hitne slučajeve, a prenosi Vašington post.

Stanovnicima južnog gradskog okruga, gde se nalazi farma krokodila, rečeno je da ostanu na oprezu i izbegavaju izlaske i da se drže što dalje od vodenih površina.

Na snimcima se vidi kako se krokodili kreću poplavljenom ulicom oko jezera u Maomingu. Službenik iz gradskog odseka za hitne slučajeve potvrdio je da je pronađeno više od desetak odbeglih krokodila, ali da ih još više od 50 ima na slobodi.

Policija i hitne službe sa podvodnom sonarnom opremom mobilisane su za potragu, a više timova patrolira motornim čamcima.

- Nismo sasvim sigurni gde se nalaze krokodili - naglasio je jedan od pripadnika spasilačke službe koji učestvuje u potrazi.

Snage bezbednosti stacionirane u tom području dobile su naredbu da ubiju svakog krokodila koji izađe iz dubokovodne zone.

Znakovi upozorenja postavljeni su oko poplavljenih farmi.

Maoming i širu provinciju Guangdung pogodila su dva tajfuna u dva nedelje. Klizišta uzrokovana jakim pljuskovima u nedelju i ponedeljak usmrtila su najmanje sedam ljudi u susednoj regiji Guangsi.

Maoming ima neke od najvećih farmi krokodila u zemlji sa pogonima za proizvodnju krokodilske kože u obližnjim gradovima. Krokodilsko meso takođe je lokalni specijalitet. Uzgoj i trgovina živim krokodilima dopušteni su prema kineskom zakonu, a slučajevi bega uzgojenih gmazova nisu neuobičajeni.

Krokodili su 2013. godine pobegli sa farme u istom gradu nakon što je bodljikava žica oko farme zarđala i postala krhka zbog dugotrajnih poplava.

Dva meseca kasnije nekoliko desetina krokodila izašlo je iz ograđenog prostora u gradu Šantou nakon poplave.

BONUS VIDEO:

MARAKEŠ NAKON RAZORNOG ZEMLJOTRESA: Više od 2000 poginulih

(Kurir/Index)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".