Košarkaški trener Svetislav Pešić Kari već je bio heroj nacije 2002. godine, kada je s nacionalnim timom osvojio Svetsko prvenstvo u košarci, a sada je ponovo na mestu selektora reprezentacije i ima priliku da ponovi ovaj uspeh.

Jedan je od najtrofejnijih evropskih trenera i član Kuće slavnih FIBA, a s reprezentacijom SR Jugoslavija osvojio je Svetsko prvenstvo i Evropsko prvenstvo, dok je s Nemačkom osvojio EP.

Uz to, s klubovima koje je vodio je osvojio Evroligu, Evrokup, Kup Radivoja Koraća, osam nacionalnih prvenstava i šest nacionalnih kupova!

LJubav Svetislava Pešića prema sportu je jaka, a o njegovom znanju ne treba pričati – malo je sportskih radnika koji mogu da se pohvale takvom biografijom.

FOTO: M. Vukadinović

 

Zato ni ne čudi što je najpopularniji Piroćanac u Srbiji preneo svoju ljubav prema sportu i svojoj deci, pa njegova ćerka Ivana Jagla radi kao trener i ima master diplomu u oblasti sportske psihologije.

Zagrižen za sport, i to – baš kao slavni tata – za košarku, jeste i Pešićev sin Marko.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Pesic (@pesic7)

 

Marko Pešić došao je na svet u Sarajevu 1976. godine jer je njegov otac tada nastupao za sarajevski KK Bosna. Kako je njegov otac gradio karijeru u Nemačkoj, veliki deo života proveo je upravo u toj zemlji, a Pešići su se na zapad otisnuli 1987. godine.


Od malih nogu Marko je bio okružen košarkom, pa je rano počeo da je trenira, a veći deo karijere proveo je u Albi iz Berlina. Malo je poznato da je Pešićev sin nastupao u dresu nemačke reprezentacije, s kojom je u Srbiji 2005. osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu.

Zanimljivo je da je 2002. godine u Indijanapolisu, dok je Svetislav Pešić vodio Jugoslaviju do zlata, njegov sin igrao za Nemačku i s ovim timom osvojio treće mesto na SP.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Pesic (@pesic7)

 

Marko Pešić uvek je bio najveći fan svog oca, a mnogi ne znaju da je on imao presudnu ulogu u Karijevom povratku na klupu nacionalne selekcije. Baš kad je Svetislav planirao da ostane u košarci u nekoj manjoj ulozi i odmori od naporne karijere, stigao je poziv Srbije.

– Sin Marko mi je rekao: "Hajde tata, kad te ljudi zovu". I ja sam imao potrebu da se uključim, da pomognem iskustvom i vidim da li možemo još bolje da razvijemo košarku u našoj zemlji – otkrio je u jednom intervjuu.

Danas je Marko Pešić generalni direktor KK Bajern Minhen, a od 1997. godine je u braku s lepom Lulom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Pesic (@pesic7)

 

On je otac dečaka Luke, koji trenutno nastupa za Bajern, a Marko je uveren da će on talentom nadmašiti i dedu i oca.

– Mislim da će Luka biti najbolji košarkaš u našoj familiji, bolji i od dede i od mene. Razlog za to je što dobro sluša i prihvata sve savete dede Svetislava. Ja, moram da budem iskren, to nisam radio, nisam ga slušao a da jesam mislim da bi i ja bio bolji igrač – istakao je Marko jednom prilikom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lp7 (@luka.pesic7)

 

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".