Кошаркашки тренер Светислав Пешић Кари већ је био херој нације 2002. године, када је с националним тимом освојио Светско првенство у кошарци, а сада је поново на месту селектора репрезентације и има прилику да понови овај успех.

Један је од најтрофејнијих европских тренера и члан Куће славних ФИБА, а с репрезентацијом СР Југославија освојио је Светско првенство и Европско првенство, док је с Немачком освојио ЕП.

Уз то, с клубовима које је водио је освојио Евролигу, Еврокуп, Куп Радивоја Кораћа, осам националних првенстава и шест националних купова!

Љубав Светислава Пешића према спорту је јака, а о његовом знању не треба причати – мало је спортских радника који могу да се похвале таквом биографијом.

ФОТО: М. Вукадиновић

 

Зато ни не чуди што је најпопуларнији Пироћанац у Србији пренео своју љубав према спорту и својој деци, па његова ћерка Ивана Јагла ради као тренер и има мастер диплому у области спортске психологије.

Загрижен за спорт, и то – баш као славни тата – за кошарку, јесте и Пешићев син Марко.

 

 

Марко Пешић дошао је на свет у Сарајеву 1976. године јер је његов отац тада наступао за сарајевски КК Босна. Како је његов отац градио каријеру у Немачкој, велики део живота провео је управо у тој земљи, а Пешићи су се на запад отиснули 1987. године.


Од малих ногу Марко је био окружен кошарком, па је рано почео да је тренира, а већи део каријере провео је у Алби из Берлина. Мало је познато да је Пешићев син наступао у дресу немачке репрезентације, с којом је у Србији 2005. освојио сребрну медаљу на Европском првенству.

Занимљиво је да је 2002. године у Индијанаполису, док је Светислав Пешић водио Југославију до злата, његов син играо за Немачку и с овим тимом освојио треће место на СП.

 

 

Марко Пешић увек је био највећи фан свог оца, а многи не знају да је он имао пресудну улогу у Каријевом повратку на клупу националне селекције. Баш кад је Светислав планирао да остане у кошарци у некој мањој улози и одмори од напорне каријере, стигао је позив Србије.

– Син Марко ми је рекао: "Хајде тата, кад те људи зову". И ја сам имао потребу да се укључим, да помогнем искуством и видим да ли можемо још боље да развијемо кошарку у нашој земљи – открио је у једном интервјуу.

Данас је Марко Пешић генерални директор КК Бајерн Минхен, а од 1997. године је у браку с лепом Лулом.

 

 

Он је отац дечака Луке, који тренутно наступа за Бајерн, а Марко је уверен да ће он талентом надмашити и деду и оца.

– Мислим да ће Лука бити најбољи кошаркаш у нашој фамилији, бољи и од деде и од мене. Разлог за то је што добро слуша и прихвата све савете деде Светислава. Ја, морам да будем искрен, то нисам радио, нисам га слушао а да јесам мислим да би и ја био бољи играч – истакао је Марко једном приликом.

 

 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".