U okviru restauracije ikona u Crkvi Svetog Đorđa u Knjaževcu, neočekivano otkriće je zabeleženo - zastava Timočke brigade JVuO, koja je služila u sastavu Knjaževačkog korpusa tokom Drugog svetskog rata, pronađena je iza ikone Svetog Save.

Tokom procesa pažljive restauracije ikona u ovoj crkvi, restauratori su otkrili staru i izuzetno očuvanu zastavu koja je bila sakrivena iza ikone Svetog Save.

Nakon bližeg ispitivanja i analize, identifikovana je kao zastava Timočke brigade JVuO, jedne od ključnih jedinica Knjaževačkog korpusa tokom Drugog svetskog rata.

 

 

Zastava, koja je očigledno bila pažljivo skrivena i sačuvana, svedoči o hrabrosti i doprinosu lokalnih boraca tokom ratnih godina.

Pretpostavlja se da je zastava bila sakrivena nakon završetka Drugog svetskog rata kako bi se zaštitila od mogućih konfiskacija ili uništenja. NJeno neočekivano otkriće donosi novu dubinu razumevanju istorijskog nasleđa ovog regiona.

Foto: Instagram printskrin/istocna___buducnost

 

 

Arheolozi, istoričari i stručnjaci za kulturnu baštinu su već počeli istraživanje i analizu zastave kako bi dobili bolji uvid u njenu istorijsku i simboličku vrednost.

Da podsetimo, sa crkve Svetog Đorđa u Knjaževcu pre nekoliko dana su skinuta zvona sa zvonika radi dalje reparacije i popravke.

BONUS VIDEO: