"Danas se navršava pet godina od kako nas je napustio naš dragi i voljeni brat i učitelj, akademik i profesor Vladeta Jerotić", piše na početku objave.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic)

 

Patrijarh Porfirije, poglavar Srpske pravoslavne crkve, je novu objavu na Instagramu posvetio akademiku Vladeti Jerotiću.

Prenosimo je u celosti.

"Danas se navršava pet godina od kako nas je napustio naš dragi i voljeni brat i učitelj, akademik i profesor Vladeta Jerotić.

Naša molitva je elementarno najmanje moguće uzdarje za sve ono što je Vladeta učinio za svoj i naš narod, ali i za nas mnoge pojedinačno, što sve ono što je učinio kao jedan od retkih intelektualaca iz svoje generacije i uopšte iz našeg naroda. Svojim znanjem prosvećivao je naš narod svugde i na svakom mestu kroz prizmu sabranih znanja iz različitih oblasti kojima se u užem smislu te reči bavio, ali i koje su ga u širem smislu te reči interesovale kao čoveka, a onda je kao ekstrakt iz svega onog što je kao pčela sabirao u znanjima ovog sveta pružao slatki med koji je tešio i lečio naš narod od različitih unutrašnjih konflikata i nesporazuma, ali i spoljašnjih podela.

 

Vladeta je bio mnogo više od običnog lekara, od običnog učitelja. On je bio neka vrsta urbanog duhovnika, urbanog starca, koji u najdubljoj svojoj suštini i te kako ima paralele sa onim starcima koji su živeli daleko od sveta i čitavo svoje biće pogruzili u molitvu, a onda molitvom uspostavljajući zajednicu sa Bogom bivali prosvećeni i tu svetlost noseći u sebi delili čitavom svetu i u isto vreme postajali putokaz i uteha svim ljudima.

Živeo je istinskom molitvom, molitvom koja je bila čvrsta kotva za koju se neprestano držao i ma koliko da se udaljavao svojim umom i svojom znatiželjom za sabiranje mnogih znanja, držeći se molitvom čvrsto za svoju Crkvu, za svoje predanje, za pravoslavlje, Vladeta je činio razne veleslalome kroz mnoštvo ideja sa kojima se susretao, uzimao od njih ono što je prepoznavao kao, kako su govorili antički filosofi, ο σπερματικός λόγος, koje je prepoznavao kao seme Božje i te kamičke semena uzimao, sabirao i ugrađivao u svoj pravoslavni, hrišćanski, jevanđeljski pogled na svet i u svoj pravoslavni, hrišćanski i jevanđeljski život.

Svi smo dužni Vladeti! Ja sam siguran da je on sada u zagrljaju Hristovom.

Vječnaja pamjat i blažen pokoj, našem dragom bratu u Hristu Vladeti", navodi se u objavi.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".