"Данас се навршава пет година од како нас је напустио наш драги и вољени брат и учитељ, академик и професор Владета Јеротић", пише на почетку објаве.

Фото: Танјуг/АП Пхото/Дарко Војиновиц)

 

Патријарх Порфирије, поглавар Српске православне цркве, је нову објаву на Инстаграму посветио академику Владети Јеротићу.

Преносимо је у целости.

"Данас се навршава пет година од како нас је напустио наш драги и вољени брат и учитељ, академик и професор Владета Јеротић.

Наша молитва је елементарно најмање могуће уздарје за све оно што је Владета учинио за свој и наш народ, али и за нас многе појединачно, што све оно што је учинио као један од ретких интелектуалаца из своје генерације и уопште из нашег народа. Својим знањем просвећивао је наш народ свугде и на сваком месту кроз призму сабраних знања из различитих области којима се у ужем смислу те речи бавио, али и које су га у ширем смислу те речи интересовале као човека, а онда је као екстракт из свега оног што је као пчела сабирао у знањима овог света пружао слатки мед који је тешио и лечио наш народ од различитих унутрашњих конфликата и неспоразума, али и спољашњих подела.

 

Владета је био много више од обичног лекара, од обичног учитеља. Он је био нека врста урбаног духовника, урбаног старца, који у најдубљој својој суштини и те како има паралеле са оним старцима који су живели далеко од света и читаво своје биће погрузили у молитву, а онда молитвом успостављајући заједницу са Богом бивали просвећени и ту светлост носећи у себи делили читавом свету и у исто време постајали путоказ и утеха свим људима.

Живео је истинском молитвом, молитвом која је била чврста котва за коју се непрестано држао и ма колико да се удаљавао својим умом и својом знатижељом за сабирање многих знања, држећи се молитвом чврсто за своју Цркву, за своје предање, за православље, Владета је чинио разне велеслаломе кроз мноштво идеја са којима се сусретао, узимао од њих оно што је препознавао као, како су говорили антички философи, ο σπερματικός λόγος, које је препознавао као семе Божје и те камичке семена узимао, сабирао и уграђивао у свој православни, хришћански, јеванђељски поглед на свет и у свој православни, хришћански и јеванђељски живот.

Сви смо дужни Владети! Ја сам сигуран да је он сада у загрљају Христовом.

Вјечнаја памјат и блажен покој, нашем драгом брату у Христу Владети", наводи се у објави.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".