Redak plavi supermesec osvetljava noćno nebo Srbije ove sedmice, a večeras je drugi pun Mesec tokom avgusta, zbog čega se naziva plavim, a nazvan je supermesecom jer je bliži Zemlji nego obično, pa izgleda da je veći i svetliji.

Poslednji put su se dva "supermeseca" pojavila u istom mesecu 2018. godine, a sledeći takav fenomen se neće dogoditi pre 2037. godine, tvrde astronomi.

Fenomen "supermeseca" se dešava kada je pun Mesec blizu svoje najbliže tačke Zemlji, tako da izgleda do 14 odsto veći i 30 odsto svetliji u poređenju sa situacijim kada je najudaljeniji.

Foto: Profimedia

 

 

Šta znači pojam supermesec?

Mesečeva putanja oko Zemlje nije idealno kružna, već blago izdužena elipsa. Ta elipsa je blago pomerena, označavajući perigej kao tačku najbližu Zemlji, te apogej kao tačku najudaljeniju od Zemlje. Prosečna udaljenost Meseca od Zemlje je približno 384.400 km.

Učinci gravitacije od Sunca i planeta (najviše Sunca) utiču na stazu Meseca oko Zemlje, uzrokujući dodatni pomak. Stoga perigej nije uvek iste blizine, kao ni apogej iste udaljenosti. U perigeju, Mesec nam se približi na približno 363.295 km, dok u apogej stoji na oko 405.503 km.

Pojam "supermesec" nije naučni izraz, već je to naziv koji su osmislili posmatrači neba i mediji. Astronomi koriste izraze "Mesec u perigeju" i "Mesec u apogej" kako bi označili ovu pojavu.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".