Predviđeno je da po popisivaču bude oko 250 gazdinstava, a podaci će biti prikupljani metodom intervjua na terenu, od 1. oktobra do 15. decembra, na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava. Popisivači će podatke unositi direktno u elektronski upitnik na laptopu.

Popis poljoprivrede priprema, organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku, u skladu sa Zakonom o Popisu poljoprivrede 2023. godine i u okviru projekta pretpristupnih fondova Evropske unije IPA 2018.

OVO SE POPISUJE

  • Osnovna obeležja o poljoprivrednim gazdinstvima: identifikacioni podaci gazdinstva, zemljišni fond i kategorije korišćenja poljoprivrednog zemljišta, podaci o radnoj snazi i podaci o broju stoke prikupljaju se potpunim obuhvatom jedinica posmatranja.
  • Podaci o organskoj proizvodnji i primenjenim merama ruralnog razvoja biće preuzeti iz administrativnog izvora - evidencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
  • Podaci za ostala obeležja (navodnjavanje površina pod usevima, način držanja stoke, obrada i održavanje zemljišta, upotreba đubriva, poljoprivredni objekti, mehanizacija i oprema) biće prikupljeni na uzorku.

Prikupljeni podaci oslikaće stanje u poljoprivredi i kao sumarni koristiće se za statističke analize koje će omogućiti donošenje odgovarajućih odluka za podršku poljoprivrednoj proizvodnji i njenom razvoju. Jedinice posmatranja su poljoprivredna gazdinstva bez obzira na status (porodična gazdinstva, gazdinstva pravnih lica i preduzetnika).

Učešće u Popisu je obavezno! Svako odbijanje davanja podataka ili davanje netačnih podataka i svaka zloupotreba službenih statističkih podataka povlači prekršajnu odgovornost, u skladu sa Zakonom o Popisu poljoprivrede 2023.

PRELIMINARNI REZULTATI DO 31. JANUARA 2024. Rezultati Popisa biće objavljeni u skladu sa rokovima predviđenim zakonom i to: preliminarni najkasnije do 31. januara 2024. godine, a konačni sukcesivno do 31. decembra 2025. godine. Popisni rezultati objaviće se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

U javnom pozivu za angažman popisivča za popis poljoprivrede detaljno je bilo navedeno koja opština koliko popisavača će angažovati, pa se tako za Sremske Karlovce tražio jedan popisivač, po dva u Crnoj Travi, Sevojnu, ali i Starom Gradu i Vračaru u Beogradu. Najviše, 73 tražilo se za Leskovac, a potom za Kruševac 54.

- Neka minimalna zarada je oko 60.000 dinara dok traje popis, projektovana je oko 150.000 dinara, s tim što može biti i mnogo veća. Setimo se da smo na popisu stanovništva imali popisivača koji je za dva i po meseca trajanja popisa zaradio i preko 300.000 dinara. Samo je bitno da budu vredni - rekao je nedavno za Kurir Petar Korović, pomoćnik direktora RZS.

(Kurir.rs)

BONUS VIDEO: