Предвиђено је да по пописивачу буде око 250 газдинстава, а подаци ће бити прикупљани методом интервјуа на терену, од 1. октобра до 15. децембра, на основу Адресара пољопривредних газдинстава. Пописивачи ће податке уносити директно у електронски упитник на лаптопу.

Попис пољопривреде припрема, организује и спроводи Републички завод за статистику, у складу са Законом о Попису пољопривреде 2023. године и у оквиру пројекта претприступних фондова Европске уније ИПА 2018.

ОВО СЕ ПОПИСУЈЕ

  • Основна обележја о пољопривредним газдинствима: идентификациони подаци газдинства, земљишни фонд и категорије коришћења пољопривредног земљишта, подаци о радној снази и подаци о броју стоке прикупљају се потпуним обухватом јединица посматрања.
  • Подаци о органској производњи и примењеним мерама руралног развоја биће преузети из административног извора - евиденције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.
  • Подаци за остала обележја (наводњавање површина под усевима, начин држања стоке, обрада и одржавање земљишта, употреба ђубрива, пољопривредни објекти, механизација и опрема) биће прикупљени на узорку.

Прикупљени подаци осликаће стање у пољопривреди и као сумарни користиће се за статистичке анализе које ће омогућити доношење одговарајућих одлука за подршку пољопривредној производњи и њеном развоју. Јединице посматрања су пољопривредна газдинства без обзира на статус (породична газдинства, газдинства правних лица и предузетника).

Учешће у Попису је обавезно! Свако одбијање давања података или давање нетачних података и свака злоупотреба службених статистичких података повлачи прекршајну одговорност, у складу са Законом о Попису пољопривреде 2023.

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ ДО 31. ЈАНУАРА 2024. Резултати Пописа биће објављени у складу са роковима предвиђеним законом и то: прелиминарни најкасније до 31. јануара 2024. године, а коначни сукцесивно до 31. децембра 2025. године. Пописни резултати објавиће се на сајту Републичког завода за статистику.

У јавном позиву за ангажман пописивча за попис пољопривреде детаљно је било наведено која општина колико пописавача ће ангажовати, па се тако за Сремске Карловце тражио један пописивач, по два у Црној Трави, Севојну, али и Старом Граду и Врачару у Београду. Највише, 73 тражило се за Лесковац, а потом за Крушевац 54.

- Нека минимална зарада је око 60.000 динара док траје попис, пројектована је око 150.000 динара, с тим што може бити и много већа. Сетимо се да смо на попису становништва имали пописивача који је за два и по месеца трајања пописа зарадио и преко 300.000 динара. Само је битно да буду вредни - рекао је недавно за Курир Петар Коровић, помоћник директора РЗС.

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО: