Plava ajkula je ujela ribara na oko 150 kilometara od obale Portugala, i on je hitno prebačen helikopterom u bolnicu. Ribar (35) iz Indonezije, oporavlja se nakon incidenta koji se dogodio južno od Vila do Konde, preneo je Indipendent. Trenutno nije poznato kako ga je ajkula napala, ali je moguće da je životinju izvukao na čamac u mreži i da je tako došlo do incidenta.

Poslat je signal za pomoć, a nakon toga je helikopter došao do čamca. Poziv u pomoć je primljen 16. avgusta uveče i čovek je prebačen na aerodrom 'Porto' nešto pre ponoći. Povređeni je u stabilnom stanju. Plave ajkule obično ne napadaju ljude, ali ipak je zabeleženo nekoliko takvih incidenata. Prema portalu Britanskog morskog ribararstva, ukupno je u svetu bilo 25 potvrđenih slučajeva napada plave ajkule na čoveka, a svega četiri fatalna.

Plava ajkula je primećena na plaži Praja u Espinju u Portugalu prošlog meseca. Mesec pre toga, primećena je kod španske obale. U Španiji su tokom ovoga leta nekoliko puta viđene plave ajkule, a jedna je napala plivača koji je stajao u plitkoj vodi na plaži u Olivi u Valensiji. Plaže duž obale zatvorile su na dan lokalne vlasti, a sprovedena je i istraga nakon napada prošlog četvrtka, preneo je "Independent".

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".