Плава ајкула је ујела рибара на око 150 километара од обале Португала, и он је хитно пребачен хеликоптером у болницу. Рибар (35) из Индонезије, опоравља се након инцидента који се догодио јужно од Вила до Конде, пренео је Индипендент. Тренутно није познато како га је ајкула напала, али је могуће да је животињу извукао на чамац у мрежи и да је тако дошло до инцидента.

Послат је сигнал за помоћ, а након тога је хеликоптер дошао до чамца. Позив у помоћ је примљен 16. августа увече и човек је пребачен на аеродром 'Порто' нешто пре поноћи. Повређени је у стабилном стању. Плаве ајкуле обично не нападају људе, али ипак је забележено неколико таквих инцидената. Према порталу Британског морског рибарарства, укупно је у свету било 25 потврђених случајева напада плаве ајкуле на човека, а свега четири фатална.

Плава ајкула је примећена на плажи Праја у Еспињу у Португалу прошлог месеца. Месец пре тога, примећена је код шпанске обале. У Шпанији су током овога лета неколико пута виђене плаве ајкуле, а једна је напала пливача који је стајао у плиткој води на плажи у Оливи у Валенсији. Плаже дуж обале затвориле су на дан локалне власти, а спроведена је и истрага након напада прошлог четвртка, пренео је "Индепендент".

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".