Način na koji započinjete dan igra veliku ulogu u tome kako ćete se osećati. Nutricionista Rujuta Diveka kaže da dan nikada ne smete započeti čajem i kafom, što će verovatno šokirati upravo one koji piju prvo ovaj napitak ujutru.

Kod određenih osoba kafa pomaže u redovnom pražnjenju creva, a kod većine na prazan želudac rezultira kiselošću ili dehiracijom.

Prema nutricionistkinji najbolji način da započnete dan je šaka potopljenih badema i grožđica, odmah ujutru. Nakon toga sledi čaša vode. To će vam pomoći da se osećate energičnije.

Evo nekoliko namirnica koje nikako ne smete jesti na prazan želudac:

 1. Gazirana pića

Konzumiranje gaziranih pića je loše za vas, bez obzira na to u koje doba dana ih pijete. Još je gore piti ih na prazan želudac jer mogu izazvati mučninu i gasove.


2. Začinjena hrana

Jedenje začinjene hrane za doručak, a da ne uzmete ništa pre toga, nekada rezultira iritacijom želučane sluznice. Ne samo da će biti neugodno, već će uzrokovati i kiselost koja će vas uznemiravati narednih nekoliko sati.

3. Hladna pića

Ujutro uvek popijte mlaku vodu, čaj od limuna ili čaj od đumbira. To može pomoći u pokretanju vašeg metabolizma. Uzimanje hladnih napitaka poput hladne kafe ili ledenog čaja može oštetiti sluznicu i usporiti probavu, smatra nutricionistkinja Rupali Data, prenosi "NDTV".

4. Sirovo povrće

Sirovo povrće je zdravo i bogato vitaminima i mineralima. Ipak, ne preporučuje se za doručak jer sirovo povrće je pravi izazov za vašu probavu, posebno kad ga konzumirate na prazan želudac.

5. Citrusi

Čaša sveže ceđenog soka od pomorandže? Zvuči zdravo, ali na prazan želudac može da izazove gorušicu. Jedini izuzetak je voda pomešana s limunom jer je limunov sok dosta razređen.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".