Начин на који започињете дан игра велику улогу у томе како ћете се осећати. Нутрициониста Рујута Дивека каже да дан никада не смете започети чајем и кафом, што ће вероватно шокирати управо оне који пију прво овај напитак ујутру.

Код одређених особа кафа помаже у редовном пражњењу црева, а код већине на празан желудац резултира киселошћу или дехирацијом.

Према нутриционисткињи најбољи начин да започнете дан је шака потопљених бадема и грожђица, одмах ујутру. Након тога следи чаша воде. То ће вам помоћи да се осећате енергичније.

Ево неколико намирница које никако не смете јести на празан желудац:

 1. Газирана пића

Конзумирање газираних пића је лоше за вас, без обзира на то у које доба дана их пијете. Још је горе пити их на празан желудац јер могу изазвати мучнину и гасове.


2. Зачињена храна

Једење зачињене хране за доручак, а да не узмете ништа пре тога, некада резултира иритацијом желучане слузнице. Не само да ће бити неугодно, већ ће узроковати и киселост која ће вас узнемиравати наредних неколико сати.

3. Хладна пића

Ујутро увек попијте млаку воду, чај од лимуна или чај од ђумбира. То може помоћи у покретању вашег метаболизма. Узимање хладних напитака попут хладне кафе или леденог чаја може оштетити слузницу и успорити пробаву, сматра нутриционисткиња Рупали Дата, преноси "НДТВ".

4. Сирово поврће

Сирово поврће је здраво и богато витаминима и минералима. Ипак, не препоручује се за доручак јер сирово поврће је прави изазов за вашу пробаву, посебно кад га конзумирате на празан желудац.

5. Цитруси

Чаша свеже цеђеног сока од поморанџе? Звучи здраво, али на празан желудац може да изазове горушицу. Једини изузетак је вода помешана с лимуном јер је лимунов сок доста разређен.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".