Samit za demokratiju biće održan 9. i 10. decembra i okupiće više od 100 zemalja.

Cilj Samita, kako je najavljeno, je zaustavljanje demokratskog nazadovanja i erozije ljudskih prava i sloboda širom sveta.

Tzv. Kosovo nije pozvano

AMBASADA Sjedinjenih Američkih Država u Prištini potvrdila je da tzv. Kosovo nije pozvano na Samit demokratije, koji će prvi put biti održan u SAD, prenela je prištinska Koha.

Američki list „Politiko" objavio je ranije spisak učesnika ovog samita, a razloge za to što među njima nisu i predstavnici tzv. Kosova, naveli su iz američke ambasade u Prištini.

„Predsednički samit o demokratiji je jedna od mnogih američkih inicijativa usmerenih na jačanje demokratije, borbu protiv korupcije i unapređenje poštovanja ljudskih prava širom sveta. U ovu inicijativu ne mogu da se uklope svi partneri", navodi se u saopštenju ambasade.

Iz ambasade su, ipak, poručili "da su SAD nepokolebljivi partner (tzv.) Kosova u izgradnji demokratije".

Reakcije ''bivših''

Bivši ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Bedžet Pacoli je na društvenoj mreži Tviter izrazio žaljenje što Stejt fepartment nije pozvao tzv. Kosovo na Samit.

 

 

''(Tzv.) Kosovo je etablirana demokratija. Žalosno je što Stejt department nije pozvao (tzv.) Kosovo na Samit demokratije. (Tzv.) Kosovo mora da prekine ciklus izolacije i uključi se u multilateralne i bilateralne dogovore, kao i da se predstavi kao kredibilan partner SAD-a i EU.'', napisao je Pacoli.

Bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel je reagovao na tvit lidera ANK Pacolija da je za žaljenje to što Stejt department nije pozvao tzv. Kosovo na Samit demokratije

 

 

"Tramp je veoma vodio računa o ljudima na Balkanu. On je odbacio igre političara iz proteklih 20 godina i umesto toga zagovarao otvaranje novih radnih mesta i ekonomski razvoj. Radna mesta, a ne politika", napisao je Grenel na Tviteru.