Самит за демократију биће одржан 9. и 10. децембра и окупиће више од 100 земаља.

Циљ Самита, како је најављено, је заустављање демократског назадовања и ерозије људских права и слобода широм света.

Тзв. Косово није позвано

АМБАСАДА Сједињених Америчких Држава у Приштини потврдила је да тзв. Косово није позвано на Самит демократије, који ће први пут бити одржан у САД, пренела је приштинска Коха.

Амерички лист „Политико" објавио је раније списак учесника овог самита, а разлоге за то што међу њима нису и представници тзв. Косова, навели су из америчке амбасаде у Приштини.

„Председнички самит о демократији је једна од многих америчких иницијатива усмерених на јачање демократије, борбу против корупције и унапређење поштовања људских права широм света. У ову иницијативу не могу да се уклопе сви партнери", наводи се у саопштењу амбасаде.

Из амбасаде су, ипак, поручили "да су САД непоколебљиви партнер (тзв.) Косова у изградњи демократије".

Реакције ''бивших''

Бивши министар спољних послова тзв. Косова Беџет Пацоли је на друштвеној мрежи Твитер изразио жаљење што Стејт фепартмент није позвао тзв. Косово на Самит.

 

 

''(Тзв.) Косово је етаблирана демократија. Жалосно је што Стејт департмент није позвао (тзв.) Косово на Самит демократије. (Тзв.) Косово мора да прекине циклус изолације и укључи се у мултилатералне и билатералне договоре, као и да се представи као кредибилан партнер САД-а и ЕУ.'', написао је Пацоли.

Бивши изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел је реаговао на твит лидера АНК Пацолија да је за жаљење то што Стејт департмент није позвао тзв. Косово на Самит демократије

 

 

"Трамп је веома водио рачуна о људима на Балкану. Он је одбацио игре политичара из протеклих 20 година и уместо тога заговарао отварање нових радних места и економски развој. Радна места, а не политика", написао је Гренел на Твитеру.