Hunta, koja je krajem jula svrgnula s vlasti predsednika Mohameda Bazuma, zatvorila je vazdušni prostor tvrdeći da jedna "strana država" sprema invaziju na njenu teritoriju, bez preciziranja o kojoj državi je reč, prenosi TV kanal Al Arabija.

Veb-sajt za praćenje letova Flightradar24 pokazuje da je nebo iznad Nigera bez aviona, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ranije je EKOVAS (ECOWAS) dao rok od nedelju dana da se svrgnuti predsednik Mohamed Bazum vrati na vlast u Nigeru, a u suprotnom je najavio da će upotrebiti silu da uspostavi ustavni poredak. 

EKOVAS još nije dovoljno spreman da upotrebi vojnu silu protiv pobunjenika u Nigeru, piše Volstrit džurnal (WSJ) citirajući reči visokopozicioniranog komandanta jedne od zapadnoafričkih zemalja.

Rok koji je EKOVAS dao vojnoj hunti u Nigeru istekao je u nedelju, kada nije bio primećen pokret zapadnoafričkih snaga, navodi WSJ.

- U ovom trenutku, mi treba da osnažimo naše jedinice pre nego što budemo učestvovali u takvoj vojnoj akciji - rekao je neimenovani komandant za američki list, prenosi TASS. 
Dodao je da uspeh bilo koje vojne akcije zavisi od dobre pripreme.
Puč u Nigeru osudila je međunarodna zajednica, uključujući bivšeg kolonijalnog vladara te afričke države Francusku, kao i ostatak EU, SAD i UN.

BONUS VIDEO: