Nakon što je izučavao svetovne nauke, počeo je da uči lekarske od Evrosina i postao njegov pomoćnik, nakon čega je prešao u hrišćanstvo.

Imao je velike isceliteljske moći. Širio je glas o novoj religiji i trudio se da pomaže ljudima, na prvom mestu kao lekar, a prema predanju jednog slepog čoveka je izlečio imenom Hristovim. Nakon što su ostali lekari čuli za to, tužili su ga caru Maksimilijanu, a Pantelejmon se pred njim izjasnio kao hrišćanin i potom izlečio jednog oduzetog čoveka.

Potom je mučen, ali mu se Bog javljao i isceljivao ga svaki put, pa je, prema legendi, o njegov vrat polomljen mač dželata. Pogubljen je tek nakon što je završio molitvu Gospodu i sam rekao da ga poseku.

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije.

Legenda kaže da je na gubilištu Pantelija klekao da se pomoli. DŽelat ga je udario mačem po vratu, ali se mač polomio. I nije ga mogao poseći sve dok svetitelj nije završio molitvu i sam rekao da je spreman.

Za Svetog Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije.

U Srbiji relativno mali broj ljudi ovog svetitelja slavi kao krsnu slavu. Zato, ako se na dan Svetog Pentelejmona dva nepoznata čoveka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, obavezno treba da se izljube i čestitaju jedan drugom slavu, jer se veruje da su sigurno rod.

Ako planirate započinjanje nekog posla, 9. avgust je pravi dan za to! Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim.

Slično, valja se da se ovog dana krene na put! Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, a zaštitnik je svih kojima je drum drugi dom.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".