Najpre reč-dve o tome zašto se plesan uopšte pojavila. Plesan se stvara kada je džem u kontaktu sa vazduhom, bilo zbog toga što tegla nije dobro zatvorena, bilo zbog toga što je predugo bila otvorena, čak i ako je bila u hladnjaku. Plesan ukazuje na kontaminaciju - bilo da je za to kriva nepravilno sterilisana tegla ili ste ga uzimali kašičicom koja nije bila savršeno čista (priznajte, volite da poližete kašičicu, ali nakon toga nastavljate da je koristite).

Pre nego što krenete da uklanjate plesan proverite da li vam se to uopšte isplati: ako je samo na zidovim tegle i na minimalnom delu površine, pažljivo je uklonite čistom kašikom, a zatim uklonite i koji centimetar ispod zahvaćene površine, kako biste bili sigurni da nije ostala koja spora koja bi mogla da izazove pojavu nove plesni te, što je još gore, naškodi zdravlju osetljivijih osoba.

Naime, oko pitanja konzumiranja plesnivog džema traje velika polemika. Jedni tvrde kako bi celu teglicu u kojoj se pojavila plesan trebalo baciti. Postoje mišljenja prema kojima deca,starije osobe, trudnice i one koji imaju oslabljeni imunološki sistem nipošto ne bi smeli da rizikuju na ovakav način.

Foto: Profimedia

 

No šta je sa ostalima? Prema nekim mišljenjima zdrave osobe ne bi trebalo da imaju nikakvih problema sa konzumacijom džema koji je tek malo zahvatila plesan, a kako to izgleda imali smo prilike da vidimo u Bi Bi Sijevom dokumentarcu iz 2014. za potrebe kojeg je Majkl Mosli uživao u džemu i nizu drugih lako kvarljivih namirnica, pod vođstvom stručnjaka za plesan Patrika Hajkija. NJihov je zaključak da se pekmez s tankim slojem plesni može spasiti.

Ipak, ako je plesan zahvatila veći deo površine džema, a taj je pritom dobio peckavi ukus ili neugodan miris, ni u ludilu ga nemojte nastaviti konzumirati. Bacite ga, a sa idućom turom budite pažljiviji ili povećajte količinu šećera u svom receptu, jer on služi kao konzervans.

BONUS VIDEO: