Након што је изучавао световне науке, почео је да учи лекарске од Евросина и постао његов помоћник, након чега је прешао у хришћанство.

Имао је велике исцелитељске моћи. Ширио је глас о новој религији и трудио се да помаже људима, на првом месту као лекар, а према предању једног слепог човека је излечио именом Христовим. Након што су остали лекари чули за то, тужили су га цару Максимилијану, а Пантелејмон се пред њим изјаснио као хришћанин и потом излечио једног одузетог човека.

Потом је мучен, али му се Бог јављао и исцељивао га сваки пут, па је, према легенди, о његов врат поломљен мач џелата. Погубљен је тек након што је завршио молитву Господу и сам рекао да га посеку.

Свети Пантелејмон сматра се већ скоро 2.000 година заштитником медицине и фармације.

Легенда каже да је на губилишту Пантелија клекао да се помоли. Џелат га је ударио мачем по врату, али се мач поломио. И није га могао посећи све док светитељ није завршио молитву и сам рекао да је спреман.

За Светог Пантелију народ верује да је брат Светог Илије.

У Србији релативно мали број људи овог светитеља слави као крсну славу. Зато, ако се на дан Светог Пентелејмона два непозната човека сретну у цркви са славским колачем у рукама, обавезно треба да се изљубе и честитају један другом славу, јер се верује да су сигурно род.

Ако планирате започињање неког посла, 9. август је прави дан за то! Верује се да ће сваки рад Свети Пантелејмон благосиљати и учинити успешним.

Слично, ваља се да се овог дана крене на пут! Свети Пантелејмон је био велики путник, а заштитник је свих којима је друм други дом.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".