Todorov rođak Dušan žali se da ih nadležni drže u mraku te da sve informacije u vezi sa ovim slučajem i procesom koji se vodi protiv maloletnika, vinovnika ovog incidenta, saznaju iz medija.

"Dajemo šest nedelja Toši, pravde nigde a ubice na slobodi"

Našeg Tošu su prebili 14. aprila u sred bela dana. Nemilice su ga tukli. Policija je reagovala, privela tu decu da ne upotrebim grublji izraz i nazovem ih ubicama i odmah ih pustila na slobodu a naš je Toša posle tri meseca muka u bolnici pao u komu i preminuo. Sada mu dajemo šest nedelja, pravde nigde a ubice na slobodi - jada se Dušan.

Kaže da su pored porodice uznemireni i drugi meštani Tovariševa jer su dečaci posle Toše napali još dva čoveka.

- Oni su se u Tovariševo doselili desetak dana pre nego što su prebili Tošu i odmah se videlo da su problematični jer su stalno bili na ulici i pravili razne bezobrazluke. Nakon napada na Tošu, napali su još dva čoveka a jednog od njih gurnuli sa bicikla. Nije im bilo dovoljno što su prebili Tošu. Samo su nastavili sa napadima, a policija im izgleda ne može ništa. Pa ko može? I ko je za to kriv? - pita se sagovornik.

Meštani Tovariševa: "Neko zbog ubistva Toše mora odgovarati!"

Dušan priznaje da je svestan toga da su dečaci mlađi maloletnici te da ne mogu krivično odgovarati ali se u isto vreme pita kako se onda mogu zaustaviti da ne naprave ponovo neki incident.

- Svi mi u Tovariševu smatramo da neko zbog ubistva našeg Toše mora odgovarati. Ukoliko niko ne bude kažnjen zbog toga i napada na ove druge ljude mislimo da će to biti signal toj deci da im niko ništa ne može, da mogu da rade šta hoće, pa i da ponove zločin. Kada smo se raspitivali kod nadležnih šta će sa njima biti, svi su samo slegali ramenima govoreći da su to deca. Svesni smo mi toga ali možda se njihovi roditelji mogu kazniti ukoliko su ih zapostavili i zanemarili što se, kako ja mislim, definitivno desilo a toj deci se možda mogu izreći neke vaspitne mere - priča sagovornik.

Dodaje da je svima u Tovariševu laknulo kada su čuli da se cela porodica u kojoj žive dečaci ubrzo nakon incidenata odselila u Novi Sad.

- To što su se odselili ne mora da znači da će prestati da prave takve incidente a nama je jedini cilj da nekako isteramo neku pravdu i da ih zaustavimo da ne ponavljaju zločine. Kažu da je pravda spora ali dostižna, a da li će na vreme stići tu decu ili njihove roditelje da se malo opamete? - pita se rođak pokojnog Toše.

Više javno tužilaštvo: Postupak još uvek u toku

Kako za "Blic" kažu u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, "postupak je još uvek u toku i u fazi je prikupljanje potrebnih obaveštenja".

Kako saznajemo, Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu podneta je krivična prijava od strane Policijske stanice Bačka Palanka, pod čijom jurisdikcijom je Tovariševo, protiv maloletnog Z.N. zbog krivičnog dela teška telesna povreda.

- Pošto je izvršilac dete jer nema navršenih 14 godina života, čak i da se utvrdi da je izvršeno krivično delo biće doneto rešenje o odbacivanju krivične prijave, jer se prema deci ne može voditi krivični postupak ali će se o tome obavestiti nadležni organ starateljstva radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti prema detetu i njegovim roditeljima - kažu za "Blic" u novosadskom Višem javnom tužilaštvu.

Dodaju da je postupak povodom podnete krivične prijave još uvek u toku i da je u fazi prikupljanja potrebnih obaveštenja.

- Više javno tužilaštvo u Novom Sadu ima saznanja da je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu započelo provere vezano za roditelje maloletnog Z. N. u pogledu krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica - naglašavaju nadležni iz Višeg javnog tužilaštva.

Ukoliko se dokaže da su roditelji izvršili pomenuto krivično delo, prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije mogu biti osuđeni na kaznu zatvora do tri godine.

Kako nezvanično saznajemo, novosadski Centar za socijalni rad još nije tužilaštvu dostavio izveštaj o sprovedenom nadzoru nad porodicom maloletnika koji su praktično ubili od batina Todora Šunjku.

Tražili mu novac, pa ga brutalno pretukli, udarali kamenom u glavu...

Podsetimo, Todor Šunjka je nakon prebijanja prebačen na Neurologiju u Novom Sadu. Zadobio je teške povrede glave i pluća. Rođaci su ga prebacili u banju u Melencima gde je pao u komu, a potom su mu se pojavile komplikacije na plućima, zbog čega je hitno prevezen u bolnicu u Zrenjaninu, ali mu nažalost nije bilo spasa.

Meštani će Todora pamtiti kao mirnog čoveka koji, kako kažu, nikad nikom nije uputio nijednu ružnu reč. Todorov rođak Dušan kaže da o tome koliko je bio dobar svedoči i to što je sveštenik odbio da naplati uslugu za njegovu sahranu.

- Spopadali su ljude i onda se nameračili na našeg Tošu. On je išao u prodavnicu i tražili su od njega novac. Kada je odbio da im da nešto para ušao je u prodavnicu, kupio šta mu je trebalo, a oni su ga sačekali i počeli da ga tuku. Udarili su ga prvo kamenom u glavu a zatim počeli da ga šutiraju i gaze. To je bilo strašno. Na sreću, sve je zabeležila kamera iz prodavnice u kojoj je Toša bio pa su ih brzo našli. Znamo da su ih priveli, obavestili Centar za socijalni rad i mi dalje nikakve informacije nemamo. Niko nam ništa ne govori - ispričao je za "Blic" Dušan Jovanov, rođak stradalog deke.

Kaže da su dečaci ubrzo nakon prebijanja Todora napali još jednog čoveka i gurnuli ga sa bicikla a da su ga meštani spasili možda gore sudbine.

Nakon tog drugog napada na čoveka na biciklu, dečaci su se kako kaže odselili sa porodicom nazad u Novi Sad, gde su ranije i živeli, pre dolaska u Tovariševo.

BONUS VIDEO:

"NOVOSTI" U VRČINU: Mesto tragedije na kom je voz udario automobil, dvoje poginulo

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".