Тодоров рођак Душан жали се да их надлежни држе у мраку те да све информације у вези са овим случајем и процесом који се води против малолетника, виновника овог инцидента, сазнају из медија.

"Дајемо шест недеља Тоши, правде нигде а убице на слободи"

Нашег Тошу су пребили 14. априла у сред бела дана. Немилице су га тукли. Полиција је реаговала, привела ту децу да не употребим грубљи израз и назовем их убицама и одмах их пустила на слободу а наш је Тоша после три месеца мука у болници пао у кому и преминуо. Сада му дајемо шест недеља, правде нигде а убице на слободи - јада се Душан.

Каже да су поред породице узнемирени и други мештани Товаришева јер су дечаци после Тоше напали још два човека.

- Они су се у Товаришево доселили десетак дана пре него што су пребили Тошу и одмах се видело да су проблематични јер су стално били на улици и правили разне безобразлуке. Након напада на Тошу, напали су још два човека а једног од њих гурнули са бицикла. Није им било довољно што су пребили Тошу. Само су наставили са нападима, а полиција им изгледа не може ништа. Па ко може? И ко је за то крив? - пита се саговорник.

Мештани Товаришева: "Неко због убиства Тоше мора одговарати!"

Душан признаје да је свестан тога да су дечаци млађи малолетници те да не могу кривично одговарати али се у исто време пита како се онда могу зауставити да не направе поново неки инцидент.

- Сви ми у Товаришеву сматрамо да неко због убиства нашег Тоше мора одговарати. Уколико нико не буде кажњен због тога и напада на ове друге људе мислимо да ће то бити сигнал тој деци да им нико ништа не може, да могу да раде шта хоће, па и да понове злочин. Када смо се распитивали код надлежних шта ће са њима бити, сви су само слегали раменима говорећи да су то деца. Свесни смо ми тога али можда се њихови родитељи могу казнити уколико су их запоставили и занемарили што се, како ја мислим, дефинитивно десило а тој деци се можда могу изрећи неке васпитне мере - прича саговорник.

Додаје да је свима у Товаришеву лакнуло када су чули да се цела породица у којој живе дечаци убрзо након инцидената одселила у Нови Сад.

- То што су се одселили не мора да значи да ће престати да праве такве инциденте а нама је једини циљ да некако истерамо неку правду и да их зауставимо да не понављају злочине. Кажу да је правда спора али достижна, а да ли ће на време стићи ту децу или њихове родитеље да се мало опамете? - пита се рођак покојног Тоше.

Више јавно тужилаштво: Поступак још увек у току

Како за "Блиц" кажу у Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду, "поступак је још увек у току и у фази је прикупљање потребних обавештења".

Како сазнајемо, Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду поднета је кривична пријава од стране Полицијске станице Бачка Паланка, под чијом јурисдикцијом је Товаришево, против малолетног З.Н. због кривичног дела тешка телесна повреда.

- Пошто је извршилац дете јер нема навршених 14 година живота, чак и да се утврди да је извршено кривично дело биће донето решење о одбацивању кривичне пријаве, јер се према деци не може водити кривични поступак али ће се о томе обавестити надлежни орган старатељства ради предузимања мера из њихове надлежности према детету и његовим родитељима - кажу за "Блиц" у новосадском Вишем јавном тужилаштву.

Додају да је поступак поводом поднете кривичне пријаве још увек у току и да је у фази прикупљања потребних обавештења.

- Више јавно тужилаштво у Новом Саду има сазнања да је Основно јавно тужилаштво у Новом Саду започело провере везано за родитеље малолетног З. Н. у погледу кривичног дела запуштање и злостављање малолетног лица - наглашавају надлежни из Вишег јавног тужилаштва.

Уколико се докаже да су родитељи извршили поменуто кривично дело, према Кривичном законику Републике Србије могу бити осуђени на казну затвора до три године.

Како незванично сазнајемо, новосадски Центар за социјални рад још није тужилаштву доставио извештај о спроведеном надзору над породицом малолетника који су практично убили од батина Тодора Шуњку.

Тражили му новац, па га брутално претукли, ударали каменом у главу...

Подсетимо, Тодор Шуњка је након пребијања пребачен на Неурологију у Новом Саду. Задобио је тешке повреде главе и плућа. Рођаци су га пребацили у бању у Меленцима где је пао у кому, а потом су му се појавиле компликације на плућима, због чега је хитно превезен у болницу у Зрењанину, али му нажалост није било спаса.

Мештани ће Тодора памтити као мирног човека који, како кажу, никад ником није упутио ниједну ружну реч. Тодоров рођак Душан каже да о томе колико је био добар сведочи и то што је свештеник одбио да наплати услугу за његову сахрану.

- Спопадали су људе и онда се намерачили на нашег Тошу. Он је ишао у продавницу и тражили су од њега новац. Када је одбио да им да нешто пара ушао је у продавницу, купио шта му је требало, а они су га сачекали и почели да га туку. Ударили су га прво каменом у главу а затим почели да га шутирају и газе. То је било страшно. На срећу, све је забележила камера из продавнице у којој је Тоша био па су их брзо нашли. Знамо да су их привели, обавестили Центар за социјални рад и ми даље никакве информације немамо. Нико нам ништа не говори - испричао је за "Блиц" Душан Јованов, рођак страдалог деке.

Каже да су дечаци убрзо након пребијања Тодора напали још једног човека и гурнули га са бицикла а да су га мештани спасили можда горе судбине.

Након тог другог напада на човека на бициклу, дечаци су се како каже одселили са породицом назад у Нови Сад, где су раније и живели, пре доласка у Товаришево.

БОНУС ВИДЕО:

"НОВОСТИ" У ВРЧИНУ: Место трагедије на ком је воз ударио аутомобил, двоје погинуло

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".