Pre objave rata, svet je bio potresen atentatom na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, koji se dogodio u Sarajevu. Atentator je bio Gavrilo Princip, pripadnik Mlade Bosne, čija su dva sudbonosna hica označila početak lančane reakcije koja je dovela do izbijanja rata.

Branislav Princip, pranećak Gavrila Principa, gostujući u jednoj emisiji, govorio je o ovom važnom i tragičnom događaju u istoriji.

On je izrazio svoje mišljenje da je Gavrilo Princip imao svoje motive za izvršenje atentata, ali da posledice tog čina nisu bile željene.

Foto: Nenad Živanović

 

- Mislim da je Gavrilo trebao da izvrši atentat s obzirom na motiv, ali s obzirom na posledice ne. Teško je govoriti o istorijskim činjenicama šta bi bilo da se nisu desile. Međutim, prvi svetski rat je bio neminovan. Odnosi velikih sila su bili takvi i svi su se pripremali za rat - rekao je Princip.

Branislav Princip takođe je imao priliku da se upozna sa Anitom Hohenberg, praunukom Franca Ferdinanda.

- To je bilo u organizaciji jedne umetničke grupe iz Graca - simbolično pomirenje naših porodica posle 100 godina. Taj susret je bio jako zanimljiv zato što smo pričali šta se dešavalo sa našim porodicama nakon atentata. Nije postojala nikakva vrsta zlopamćenja jer zašto bi posle 100 godina. Posle Prvog svetskog rata Austrija je postala republika. Moj deda koji je bio rođeni brat Gavrila dobio je stipendiju austrijske vlade. Što je bio vid pomirenja - istakao je Princip gostujući na televiziji "Kurir".

BONUS VIDEO: