Пре објаве рата, свет је био потресен атентатом на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу Софију, који се догодио у Сарајеву. Атентатор је био Гаврило Принцип, припадник Младе Босне, чија су два судбоносна хица означила почетак ланчане реакције која је довела до избијања рата.

Бранислав Принцип, пранећак Гаврила Принципа, гостујући у једној емисији, говорио је о овом важном и трагичном догађају у историји.

Он је изразио своје мишљење да је Гаврило Принцип имао своје мотиве за извршење атентата, али да последице тог чина нису биле жељене.

Фото: Ненад Живановић

 

- Мислим да је Гаврило требао да изврши атентат с обзиром на мотив, али с обзиром на последице не. Тешко је говорити о историјским чињеницама шта би било да се нису десиле. Међутим, први светски рат је био неминован. Односи великих сила су били такви и сви су се припремали за рат - рекао је Принцип.

Бранислав Принцип такође је имао прилику да се упозна са Анитом Хохенберг, праунуком Франца Фердинанда.

- То је било у организацији једне уметничке групе из Граца - симболично помирење наших породица после 100 година. Тај сусрет је био јако занимљив зато што смо причали шта се дешавало са нашим породицама након атентата. Није постојала никаква врста злопамћења јер зашто би после 100 година. После Првог светског рата Аустрија је постала република. Мој деда који је био рођени брат Гаврила добио је стипендију аустријске владе. Што је био вид помирења - истакао је Принцип гостујући на телевизији "Курир".

БОНУС ВИДЕО: