Grčku očekuje najtopliji julski vikend u poslednjih 50 godina, upozorili su meteorolozi, u trenutku kada je zemlja pod dugotrajnim toplotnim talasom koji će potrajati sve do sledeće nedelje, prenosi Gardijan.

Vlasti su izdale preporuku za rad od kuće gde je to moguće i savetovale stanovništvo da ne izlazi bez preke potrebe.

- Pred nama su tri teška dana. Moramo biti na oprezu - rekao je za grčku televiziju ERT ministar civilne zaštite Vasilis Kikilias. Zbog ekstremnih temperatura odlučeno je da najznačajnije turističke lokacije budu zatvorene tokom najtoplijeg dela dana. Ovo se odnosi i na Akropolj u Atini, mesto svetske kulturne baštine, koji će biti zatvoren od podneva do 17.30 po lokalnom vremenu do nedelje, saopštilo je ministarstvo kulture.

- Ovaj vikend preti da bude najtopliji zabeležen u julu u poslednjih 50 godina - rekao je meteorolog javnog servisa ERT Panagiotis Janopulos. On je dodao da Atinu očekuju temperature iznad 40 stepeni Celzijusa šest do sedam dana, do kraja jula.

Foto: N. Paraušić

 

Grčki mediji su izvestili da je 46-godišnji muškarac podlegao toplotnom udaru na centralnom grčkom ostrvu Evija nakon što je primljen u bolnicu u Halkidi, navodi britanski list.

Vlasti su saopštile da se vatrogasci i dalje bore sa 79 šumskih požara širom zemlje, a njihov portparol Vasilios Vatrakojanis je rekao da će Grčka tokom vikenda biti u stanju pripravnosti. Grčka vatrogasna služba saopštila je u petak da se poboljšala situacija sa požarima u Zapadnoj Atici, Lakoniji i na Rodosu, ali zbog ekstremnih vremenskih uslova postoji mogućnost od njihovog širenja. Više od 100 kuća i privrednih objekata teško je oštećeno u požaru na Atici i u još jednom u blizini Atine koji je ugašen ranije ove nedelje. Atina je zabeležila do sada najvišu temperaturu od 44,8 stepeni Celzijusa u junu 2007, prema Atinskoj nacionalnoj opservatoriji, dok obližnja Elefsina drži nacionalni rekord od 48 stepeni Celzijusa izmerenih u julu 1977, navodi Gardijan. Grčka je samo jedna u nizu zemalja širom sveta koje se poslednjih dana bore sa produženim periodom ekstremno visokih temperatura i vremenskim nepogodama.

BONUS VIDEO:

ZALEPILI SE NA AERODROMSKU PISTU: Klimatski aktivisti protestovali u Hamburgu

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".