Грчку очекује најтоплији јулски викенд у последњих 50 година, упозорили су метеоролози, у тренутку када је земља под дуготрајним топлотним таласом који ће потрајати све до следеће недеље, преноси Гардијан.

Власти су издале препоруку за рад од куће где је то могуће и саветовале становништво да не излази без преке потребе.

- Пред нама су три тешка дана. Морамо бити на опрезу - рекао је за грчку телевизију ЕРТ министар цивилне заштите Василис Кикилиас. Због екстремних температура одлучено је да најзначајније туристичке локације буду затворене током најтоплијег дела дана. Ово се односи и на Акропољ у Атини, место светске културне баштине, који ће бити затворен од поднева до 17.30 по локалном времену до недеље, саопштило је министарство културе.

- Овај викенд прети да буде најтоплији забележен у јулу у последњих 50 година - рекао је метеоролог јавног сервиса ЕРТ Панагиотис Јанопулос. Он је додао да Атину очекују температуре изнад 40 степени Целзијуса шест до седам дана, до краја јула.

Фото: Н. Параушић

 

Грчки медији су известили да је 46-годишњи мушкарац подлегао топлотном удару на централном грчком острву Евија након што је примљен у болницу у Халкиди, наводи британски лист.

Власти су саопштиле да се ватрогасци и даље боре са 79 шумских пожара широм земље, а њихов портпарол Василиос Ватракојанис је рекао да ће Грчка током викенда бити у стању приправности. Грчка ватрогасна служба саопштила је у петак да се побољшала ситуација са пожарима у Западној Атици, Лаконији и на Родосу, али због екстремних временских услова постоји могућност од њиховог ширења. Више од 100 кућа и привредних објеката тешко је оштећено у пожару на Атици и у још једном у близини Атине који је угашен раније ове недеље. Атина је забележила до сада највишу температуру од 44,8 степени Целзијуса у јуну 2007, према Атинској националној опсерваторији, док оближња Елефсина држи национални рекорд од 48 степени Целзијуса измерених у јулу 1977, наводи Гардијан. Грчка је само једна у низу земаља широм света које се последњих дана боре са продуженим периодом екстремно високих температура и временским непогодама.

БОНУС ВИДЕО:

ЗАЛЕПИЛИ СЕ НА АЕРОДРОМСКУ ПИСТУ: Климатски активисти протестовали у Хамбургу

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".