Među osumnjičenima su i dvojica radnika aerodroma koji su bili zaduženi za prtljag i koji su, prema saopštenju policije, već neko vreme bili pod prismotrom, prenosi Brisel tajms.

- Otvorena je istraga koja je pokazala da su dvojica muškaraca bili deo kriminalne organizacije umešane u šverc droge iz Afrike. Banda je uvek radila na isti način: na letovima iz glavnog grada Gambije (Banjula) među prtljagom je bilo sakriveno nekoliko kofera sa drogom. Za vađenje ovih kofera iz aviona bila su zadužena dvojica zaposlenih na aerodromu. Jedan od njih je uzimao torbe pre nego što bi ih predao ostalim članovima bande ispred zgrade aerodroma -, rekla je za VRT Kerol Verkar iz kancelarije javnog tužioca.

Prošlog utorka iz Banjula je sleteo još jedan avion, koji su pratili istražitelji Federalne pravosudne policije. Osumnjičeni radnici aerodroma su van radnog vremena bili prisutni u trenutku sletanja aviona. 

- Iz aviona su uzeli nekoliko kofera, nakon čega je jedan od njih napustio aerodrom sa torbama. Nekoliko kilometara dalje su ga dočekala tri automobila u koje su utovarili robu -, rekla je Verkar i dodala da su nakon uspešne intervencije policije, pronađene tri torbe sa oko 120 kilograma kokaina, što odgovara uličnoj vrednosti od šest miliona evra.
Na kraju je uhapšeno pet osumnjičenih, a policija je u nizu naknadnih pretresa kuća zaplenila i veće sume novca, saopštilo je javno tužilaštvo.
Četiri od petoro uhapšenih imaju belgijsko državljanstvo, dok je peti državljanin Surinama. Uhapšene osobe žive u Vilvordu, Briselu, Mehelenu i Antverpenu.

Verkar je istakla da je ovo tipičan primer "aerodromskog kriminala", u kojem se zaposleni ili kompanije na aerodromu pozivaju na kriminalne aktivnosti na ili preko aerodroma.

- Borba protiv ovog fenomena jedan je od apsolutnih prioriteta novog plana bezbednosti za briselski aerodrom i ova uspešna akcija je deo bliske saradnje između službi bezbednosti i operatera aerodroma u borbi protiv ovog oblika kriminala -, navela je Verkar.

BONUS VIDEO: