Међу осумњиченима су и двојица радника аеродрома који су били задужени за пртљаг и који су, према саопштењу полиције, већ неко време били под присмотром, преноси Брисел тајмс.

- Отворена је истрага која је показала да су двојица мушкараца били део криминалне организације умешане у шверц дроге из Африке. Банда је увек радила на исти начин: на летовима из главног града Гамбије (Бањула) међу пртљагом је било сакривено неколико кофера са дрогом. За вађење ових кофера из авиона била су задужена двојица запослених на аеродрому. Један од њих је узимао торбе пре него што би их предао осталим члановима банде испред зграде аеродрома -, рекла је за ВРТ Керол Веркар из канцеларије јавног тужиоца.

Прошлог уторка из Бањула је слетео још један авион, који су пратили истражитељи Федералне правосудне полиције. Осумњичени радници аеродрома су ван радног времена били присутни у тренутку слетања авиона. 

- Из авиона су узели неколико кофера, након чега је један од њих напустио аеродром са торбама. Неколико километара даље су га дочекала три аутомобила у које су утоварили робу -, рекла је Веркар и додала да су након успешне интервенције полиције, пронађене три торбе са око 120 килограма кокаина, што одговара уличној вредности од шест милиона евра.
На крају је ухапшено пет осумњичених, а полиција је у низу накнадних претреса кућа запленила и веће суме новца, саопштило је јавно тужилаштво.
Четири од петоро ухапшених имају белгијско држављанство, док је пети држављанин Суринама. Ухапшене особе живе у Вилворду, Бриселу, Мехелену и Антверпену.

Веркар је истакла да је ово типичан пример "аеродромског криминала", у којем се запослени или компаније на аеродрому позивају на криминалне активности на или преко аеродрома.

- Борба против овог феномена један је од апсолутних приоритета новог плана безбедности за бриселски аеродром и ова успешна акција је део блиске сарадње између служби безбедности и оператера аеродрома у борби против овог облика криминала -, навела је Веркар.

БОНУС ВИДЕО: