U Beogradu su danas na snazi dva meteoalarma, za vetar i grmljavinu i kišu i visoke temperature, saopštio je Republički hidrometeorloški zavod (RHMZ).

Zavod je jutros izdao dva upozorenja, oba su za celu Srbiju - jedno se tiče nevremena, a drugo visokih temperatura. Srbiju je prekjuče razorila superćelijska oluja koja je rušila sve pred sobom, sada je RHMZ u svojoj vremenskoj prognozi najavio novo nevreme.

U Beogradu maksimalna temperatura 34 stepena

U Beogradu se danas očekuje maksimalna dnevna temperatura 34 stepena, dok će minimalna biti 21.

U 11 sati je bilo izmeren 31 stepen i bilo je pretežno vedro.

RHMZ je kazao da je veća verovatnoća grmljavinskih nepogoda u kasnijim popodnevnim i večernjim satima u severnim, zapadnim i centralnim krajevima Srbije.

Narandžasti meteoalarm za vetar i grmljavinu

Dva metealarma su trenutno na snazi za teritoriju Beograda - narandžasti i žuti.

Narandžasti označava da je vreme opasno, a odnosi se na vetar i grmljavinu. RHMZ je pojasnio da kada je on upaljen, prognozirane su opasne vremenske pojave, inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

- Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe, piše na njihovom sajtu.

Žuti meteoalarm za kišu i ekstremno visoke temperature

Žuti meteoalarm označava da vreme potencijalno može biti opasno. Što se tiče Beograda, odnosi se na kišu i ekstremno visoke temperature.

RHMZ navodi da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali da je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Posledice superćelijske oluje

- Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike, savetuje RHMZ.

Foto: Tanjug/AP

 

Iz Slovenije u Hrvatsku stigla nova oluja, sve je bliže Srbiji

Kako se može videti na nekoliko meteoroloških sajtova koji prate trenutne vremenske prilike, u Hrvatsku upravo iz Slovenije stiže novo nevreme.

Jedan od nekoliko frontova koji dolaze iz Slovenije već je stigao preko Zagreba. Kretao se iz pravca Novog Zagreba i trenutno se nalazi iznad Samoborskog gorja i većeg dela Zagreba. Otprilike iz tog pravca u sredu posle podne došlo je jako nevreme.

BONUS VIDEO: