I dok je u Srbiji danas bilo neznatno hladnije i malo prijatnije, uz pojačan severozapadni vetar, ali i dalje uz sunčano vreme, jake grmljavinske nestabilnosti zahvatile su naš region.

Preko područja Alpa prebacila se svežija vazdušna masa. Dolazak ove svežije vazdušne mase do Balkanskog poluostrva nad kojim je dominantna vrela vazdušna masa, dovela je do formiranja veoma snažnih oluja nad Slovenijom i Hrvatskom.

Prethodno je snažan olujni i grmljavinski sistem doneo katastrofalne oluje delovima Austrije.

Pred kraj današnjeg dana snažan oblačni sistem iz Austrije i sa područja Alpa zahvatio je veći deo Slovenije i doneo vema jake i snažne grmljavinske oluje i nepogode sa gradom, olujnim vetrom i vrlo obilnim pljuskovima.

Na pojedinim lokacijama u veoma kratkom vremenskom intervalu palo je i preko 50 mm kiše po kvadratnom metru, pa su nastale poplave i bujice.

Grmljavinska oluja nije zaobišla ni LJubljanu.

U toku ove večeri ovaj grmljavinski sistem proširo se i na Hrvatsku i zahvatio severozapadni deo zemlje, prvo Zagorje i šire područje Zagreba, a trenutno se olujni sistem kreće prema Sisku i Karlovcu i kasnije tokom večeri zahvatiće Slavoniku i severozapadni deo BiH, naročito šire područje Bihaća.

I u ovim predelima u toku večeri očekuju se veoma obilni pljuskovi, grad i olujni vetar, a postojaće opasnost i od superćelijskih oluja, koji bi mogli da nanesu i veću materijalnu štetu pojedinim predelima.

Kasnije tokom večeri ovaj veoma izražen grmljavinski sistem premeštaće se u severozaapdnoj visinskoj struiji prema Srbiji i prema ponoći bi mogao da stigne čak i do severozapada Srbije i da zahvati severozapadni i zapadni deo Bačke.

Hrvatsku i Sloveniju, ali i delove BiH novi sistem snažnih grmljavinskih oluja pogodiće ponovo u sredu krajem dana i tokom noći, ali i u petak.

Deo ovih snažnih oluja sa obilnim pljuskivima zahvatiće i Srbiju, a najveća opasnost od njih očekuje se u sredu krajem dana, tokom večeri i noći u delovima Vojvodine, Šumadije, Pomoravlja, Podunavlja, Podrinja, Mačve i u delovima zapadne Srbije.

BONUS VIDEO:

NEMAČKA - Intenzivne vrućine praćene uraganskom olujom pogodile su južni region

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".