И док је у Србији данас било незнатно хладније и мало пријатније, уз појачан северозападни ветар, али и даље уз сунчано време, јаке грмљавинске нестабилности захватиле су наш регион.

Преко подручја Алпа пребацила се свежија ваздушна маса. Долазак ове свежије ваздушне масе до Балканског полуострва над којим је доминантна врела ваздушна маса, довела је до формирања веома снажних олуја над Словенијом и Хрватском.

Претходно је снажан олујни и грмљавински систем донео катастрофалне олује деловима Аустрије.

Пред крај данашњег дана снажан облачни систем из Аустрије и са подручја Алпа захватио је већи део Словеније и донео вема јаке и снажне грмљавинске олује и непогоде са градом, олујним ветром и врло обилним пљусковима.

На појединим локацијама у веома кратком временском интервалу пало је и преко 50 мм кише по квадратном метру, па су настале поплаве и бујице.

Грмљавинска олуја није заобишла ни Љубљану.

У току ове вечери овај грмљавински систем проширо се и на Хрватску и захватио северозападни део земље, прво Загорје и шире подручје Загреба, а тренутно се олујни систем креће према Сиску и Карловцу и касније током вечери захватиће Славонику и северозападни део БиХ, нарочито шире подручје Бихаћа.

И у овим пределима у току вечери очекују се веома обилни пљускови, град и олујни ветар, а постојаће опасност и од суперћелијских олуја, који би могли да нанесу и већу материјалну штету појединим пределима.

Касније током вечери овај веома изражен грмљавински систем премештаће се у северозаапдној висинској струији према Србији и према поноћи би могао да стигне чак и до северозапада Србије и да захвати северозападни и западни део Бачке.

Хрватску и Словенију, али и делове БиХ нови систем снажних грмљавинских олуја погодиће поново у среду крајем дана и током ноћи, али и у петак.

Део ових снажних олуја са обилним пљускивима захватиће и Србију, а највећа опасност од њих очекује се у среду крајем дана, током вечери и ноћи у деловима Војводине, Шумадије, Поморавља, Подунавља, Подриња, Мачве и у деловима западне Србије.

БОНУС ВИДЕО:

НЕМАЧКА - Интензивне врућине праћене ураганском олујом погодиле су јужни регион

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".