LJubiteljima tenisa nije strano da vide igrače u potpuno belim sportskim kombinacijama, a primećujemo da su i gledaoci uglavnom u belom. Ipak, da li na Vimbldonu postoje određana pravila oblačenja koja važe, kako za gledaoce, tako i za same igrače?

Postoji li kodeks oblačenja na Vimbldonu?

Ukratko, ne postoji poseban kodeks oblačenja za Vimbldon, iako se navijači koji posećuju mečeve često podstiču da se elegantno oblače.

Jedina zvanična pravila na veb stranici Vimbldona u vezi sa ulaskom na teren navode da se na odeći ne smeju prikazivati uvredljive ili političke poruke.

Muškarci tradicionalno nose moderna odela i kravate ako prisustvuju važnim utakmicama na sportskim terenima, dok se žene često mogu videti u belim haljinama ili sličnim letnjim odevnim kombinacijama.

Jedno pravilo koje je na snazi kaže da vlasnici ulaznica za "Vimbldon Debenture" koji žele da posete salone "Debenture" moraju da budu obučeni "kežual": Posebno bez farmerki, šortseva, košulja bez kragne ili patika.

Foto: Profimedia

 

 

Kodeks oblačenja u Kraljevskoj loži i izbacivanje slavnog Britanca

Slavne ličnosti pozvane u Kraljevsku ložu za velike utakmice moraju da se pridržavaju strogog pravila oblačenja.

Muškarci treba da nose kravatu, sako i cipele.

Koliko organizatori najstarijeg turnira drže do tradicije saznao je na teži način i proslavljeni britanski vozač formule Luis Hamilton kojem je 2015. godine zbog neprikladnog autfita onemogućeno da prisustvuje finalu između Novaka Đokovića i Rodžera Federera.

Foto: Profimedia

 

 

Koji je kodeks oblačenja za igrače na Vimbldonu?

Zvanična pravila prvenstva glase da igrači moraju da nose "odgovarajuću tenisku odeću koja je skoro potpuno bela“ od trenutka kada uđu na teren. Međutim, došlo je do retkih promena u pravilima o kodeksu oblačenja igrača 2022. godine, menjajući deo konvencija koje datiraju iz viktorijanskog vremena, pri čemu je ženama sada dozvoljeno da nose tamne donje gaćice nakon zabrinutosti zbog toga kako to utiče na igračice tokom menstrualnog ciklusa.

Ukrasi na odeću su dozvoljeni, ali moraju da budu na dekolteu košulje, manžetama rukava ili spoljašnjem šavu šortsa, suknje ili nogavica šortsa. Ovaj ukras takođe ne sme biti širok više od jednog centimetra. Mali logotipi proizvođača i sponzori su dozvoljeni, ali takođe ne smeju biti širine preko centimetra.

Povrh svega, nijanse prljavo bele ili krem boje nisu dozvoljene kao bela zamena. Navodi se da "kape, trake za glavu, bandane, narukvice i čarape" moraju da poštuju ista pravila, dok cipele takođe moraju biti pretežno bele. Čak i medicinska oprema i zavoji za podršku ne bi trebalo da budu obojeni osim ako nije "apsolutno neophodno".

Foto: Profimedia

 

 

 

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".