Љубитељима тениса није страно да виде играче у потпуно белим спортским комбинацијама, а примећујемо да су и гледаоци углавном у белом. Ипак, да ли на Вимблдону постоје одређана правила облачења која важе, како за гледаоце, тако и за саме играче?

Постоји ли кодекс облачења на Вимблдону?

Укратко, не постоји посебан кодекс облачења за Вимблдон, иако се навијачи који посећују мечеве често подстичу да се елегантно облаче.

Једина званична правила на веб страници Вимблдона у вези са уласком на терен наводе да се на одећи не смеју приказивати увредљиве или политичке поруке.

Мушкарци традиционално носе модерна одела и кравате ако присуствују важним утакмицама на спортским теренима, док се жене често могу видети у белим хаљинама или сличним летњим одевним комбинацијама.

Једно правило које је на снази каже да власници улазница за "Вимблдон Дебентуре" који желе да посете салоне "Дебентуре" морају да буду обучени "кежуал": Посебно без фармерки, шортсева, кошуља без крагне или патика.

Фото: Профимедиа

 

 

Кодекс облачења у Краљевској ложи и избацивање славног Британца

Славне личности позване у Краљевску ложу за велике утакмице морају да се придржавају строгог правила облачења.

Мушкарци треба да носе кравату, сако и ципеле.

Колико организатори најстаријег турнира држе до традиције сазнао је на тежи начин и прослављени британски возач формуле Луис Хамилтон којем је 2015. године због неприкладног аутфита онемогућено да присуствује финалу између Новака Ђоковића и Роџера Федерера.

Фото: Профимедиа

 

 

Који је кодекс облачења за играче на Вимблдону?

Званична правила првенства гласе да играчи морају да носе "одговарајућу тениску одећу која је скоро потпуно бела“ од тренутка када уђу на терен. Међутим, дошло је до ретких промена у правилима о кодексу облачења играча 2022. године, мењајући део конвенција које датирају из викторијанског времена, при чему је женама сада дозвољено да носе тамне доње гаћице након забринутости због тога како то утиче на играчице током менструалног циклуса.

Украси на одећу су дозвољени, али морају да буду на деколтеу кошуље, манжетама рукава или спољашњем шаву шортса, сукње или ногавица шортса. Овај украс такође не сме бити широк више од једног центиметра. Мали логотипи произвођача и спонзори су дозвољени, али такође не смеју бити ширине преко центиметра.

Поврх свега, нијансе прљаво беле или крем боје нису дозвољене као бела замена. Наводи се да "капе, траке за главу, бандане, наруквице и чарапе" морају да поштују иста правила, док ципеле такође морају бити претежно беле. Чак и медицинска опрема и завоји за подршку не би требало да буду обојени осим ако није "апсолутно неопходно".

Фото: Профимедиа

 

 

 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".