Tviter je zapretio da će tužiti Metu zbog njene nove aplikacije Treds (Threads), saopštila je u četvrtak novinska agencija Semafor. U pismu generalnom direktoru Marku Zakerbergu, advokat Tvitera rekao je da kompanija "ima ozbiljnu zabrinutost da se Meta bavi sistematskim, namernim i nezakonitim prisvajanjem Tviterovih poslovnih tajni i druge intelektualne svojine".

"Tviter namerava da striktno sprovodi svoja prava intelektualne svojine i zahteva da Meta preduzme hitne korake da prestane da koristi bilo kakve Tviter poslovne tajne ili druge visoko poverljive informacije", napisao je Aleks Spiro u pismu.

Predstavnici Tvitera i Mete nisu odmah odgovorili na zahtev Gardijana za komentar.

Trideset miliona prijava za manje od 24 sata

Meta je u sredu lansirala novu aplikaciju u 100 zemalja. Prema navodima kompanije, aplikacija je prikupila 30 miliona prijava manje od 24 sata.

Ova aplikacija dostupna je i u Srbiji, ali za sada ne i u zemljama Evropske unije.

Treds još uvek nema haštagove i funkcije pretraživanja ključnih reči, što znači da korisnici ne mogu da prate događaje u realnom vremenu kao na Tviteru, a nedostaje mu i funkcija direktne razmene poruka i desktop verzija.

Uprkos ovim nedostacima, analitičari uglavnom smatraju da ova aplikacija ima veliku perspektivu.

"Aplikacija za javnu koverzaciju sa više od milijardu korisnika je potrebna. Tviter je imao priliku da to uradi, ali nije uspeo. Nadamo se da mi hoćemo", saopštio je šef Mete Mark Zakerberg na novoj platformi Treds.

(Blic)

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".