Nešto čudno se dešava sa morskim ledom na Antarktiku, obim plutajućeg leda koji okružuje kontinent nije samo na rekordno niskom nivou za ovo doba godine, nadmašujući rekord postavljen 2022, već je bio rekordno nizak tokom cele godine.

- Ono što se ovde dogodilo je neuobičajeno za morski led - izjavio je Mark Serez, klimatski naučnik i direktor američkog Nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu (NSIDC) u Bulderu, u Kolu, preneo je portal Sajans njuz.

Očekivali smo dramatičan pad morskog leda na drugom Zemljinom polu, rekao je on.

- Nije se mnogo toga dogodilo morskom ledu Antarktika do poslednjih nekoliko godina. Samo je pao - dodao je on.

NSIDC koristi podatke sa satelita, koji se svakodnevno prikupljaju, kako bi se pratilo širenje morskog leda na oba pola.

Tokom većeg dela 2023. godine, ledeni prsten oko Antarktika je u više navrata postavljao nove rekorde, ostajući znatno ispod prosečnog opsega od 1981. do 2010. godine.

Dana 21. februara, na vrhuncu leta u južnoj hemisferi, morsko ledeno prostranstvo palo je na najniži nivo od 1978. godine od 1,79 miliona kvadratnih kilometara.

To je 130.000 kvadratnih kilometara, otprilike veličina države NJujork, manje od prethodnog zabeleženog minimuma, postignutog 25. februara 2022. godine.

Čak i kada je južna hemisfera ušla u zimu, antarktički morski led je ostao na rekordno niskim nivoima.

Za razliku od arktičkog leda, za čije je smanjenje poznato da je usko povezano sa globalnim zagrevanjem, bilo je teže analizirati razloge za promene u opsegu antarktičkog morskog leda.

Zbog te poteškoće nije jasno da li su promene rezultat prirodne varijabilnosti ili se "nešto veliko promenilo", kazao je Serez.

Još nije jasno da li je ovogodišnji obim deo većeg trenda, istakao je on i dodao da "što duže to traje, veća je verovatnoća da se nešto veliko dešava".
 

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".