Marička bitka i pozadina sukoba

Srpska imperija je bila spremna da stane na put Otomanskom napretku i da se stavi između hrišćanske Evrope i najezde Turaka. Većina turskih vojnika je bila u Aziji, pa je Vukašin Mrnjavčević želeo da na vreme otera Turke sa Balkana. Krenuo je put reke Marice sa oko 35 hiljada vojnika, a sa druge strane je bilo tek nešto više od 10 hiljada. Brojke su išle u korist srpske vojske, ali je to dovelo do prevelikog "opuštanja" komandanata.

Vukašin nije poslao izvidnicu jer nije smatrao da je potrebna zbog malobrojnog protivnika, a njegovo utvrđenje je praktično bilo bez prve linije odbrane. Tokom noći je turska vojska napala nepripremljenu srpsku vojsku. Mnogi su stradali dok su spavali, a mnogi su se udavili u Marici. Aristokratija Srbije je pretrpela strašne gubitke, nastradao je Vukašin, njegova braća i mnoga druga vlastela koja ih je pratila u ovaj boj.

Preostala plava krv Srbije se udružila u nadi da će zaustaviti prodor Turaka na Balkan. Koaliciju je predvodio knez Lazar Hrebeljanović, a sa njim su bili i istaknuti Vlatko Vuković i Vuk Branković. Sultan Murat je 1389. krenuo ka Prištini, a srpska vojska mu je išla u susret. Sreli su se na Kosovu polju na Vidovdan.

Turaka bilo znatno više

Foto: Vikipedija

 

Sultan Murat je u ekspediciju krenuo sa lakom konjicom, regularnom konjicom, kao i sa kopljanicima i elitnim janičarima. Iza redova vojnika su bili rani topovi. Sve skupa je Murat na Kosovo Polje izveo od 40 do 50 hiljada vojnika. Sultan je predvodio centar sa 20 hiljada trupa. Jakub je levo krilo predvodio sa 15 hiljada vojnika iz Anatolije, dok je desnom stranom komandovao Bajazit sa isto toliko vojnika. Strelci su se ukopali u prvim redovima.

Srbi su na polje izveli tešku konjicu koja je služila kao podrška pešadiji. Bilo je i dalekometnog oružja. Lazar je na Gazimestan doveo oko 30 hiljada vojnika. Znao je da neće moći da savlada Turke na otvorenom terenu. Centralnim delom je komandovao upravo Lazar, sa 15 hiljada trupa. Konjica je bila u prvim redovima. Levim krilom je komandovao Vlatko Vuković, dok je desnu stranu vodio Vuk Branković sa više od 7 hiljada vojnika.

Tok bitke na Gazimestanu

Foto: printskrin jutjub/ Srbija Global

 

Srpski topovi su u jutro krenuli da pucaju po turskim linijama, a turski su uzvratili. Međutim, nije bilo uspešno, nisu ni jedni ni drugi uspeli da dohvate protivnika. Strelci sa turske strane su dobili naredbu da zasipaju drugu stranu strelama, te su krenuli napred, sreli su srpsku konjicu sa druge strane. Srpska konjica je došla do redova Turaka.

Konjica je pretrpela velike žrtve, ali je desna strana Srba, predvođena Vukom Brankovićem, uspela da probije obruč. Bajazit je na levoj strani napravio veliki napredak nakon poteškoća u početku. Lazar je imao inicijativu, a Turci su bili vrlo blizu panike. Tada je Vuk Branković napustio krilo u nadi da sačuva malo vojske koje je ostalo posle velikih gubitaka.

Centar srpske vojske je bio okružen sa dve strane i počelo je povlačenje uz gubitke. Murat je pretrpeo veliki broj žrtava, pa je želeo da što pre okonča bitku, te je poslao janičare koji su ga čuvali u bitku kako bi što pre završili boj.

Srpski vitezovi su uspeli da probiju linije i imali su otvoreni put ka Muratu, što su i iskoristili. Miloš Obilić je uz pomoć vitezova stigao do Sultana i napravio pokolj u kampu. Sa druge strane je nastradao sveti knez Lazar Hrebeljanović.

Žrtve

Obe strane su izgubile svoje vođe, Turci svog Sultana, Srbi svetog Kneza Lazara. Osim kneza Lazara, nastradala je i većina srpskih trupa. Sa druge strane, veliku štetu je pretrpela i Osmanska imperija.

Pad Balkana je odložen. Dugo se znalo da su samo nastradala dva vladara, bez ikakvih detaljnijih rezultata. Bajazit je postao novi vladar Osmanske imperije, ali posle boja nije ostao u Srbiji. Srbija je ostala bez kneza, na presto je došla njegova supruga kneginja Milica dok sin Stefan nije došao do punoletstva.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".