Ministar spoljnih poslova okeanske države Tuvalau je, u video poruci koja će se prikazati na predstojećoj konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promenama, održao je govor stojeći do kolena u moru da bi tako ukazao na gorući problem njegove zemlje - gde porast nivoa  vode u okeanu preti da znatno umanji površinu ionako malog pacifičkog ostrva.

Društvene mreže brzo su preplavile fotografije na kojima pomenuti ministar Simone Kofe stoji za govornicom postavljenom u plićaku, u odelu sa podignutim nogavicama. Na takav nastup odlučio se kako bi skrenuo pažnju svetske javnosti na borbu Tuvalua protiv porasta nivoa mora.

U video poruci Kofe je ukazao na realne životne situacije sa kojima se suočava ta druga najmanja ostrvska država u svetu zbog klimatskih promena i porasta nivoa mora i ukazao na neophodne konkretne korake i probleme sa kojima tamošnje vlasti moraju da se uhvate u koštac.

Video je snimila javna televizija TVBC na Fongafaleu, ostrvcetu na kome se nalazi i glavni grad Funafuti, a koji će biti prikazan u utorak na samitu o klimi koji se održava u Glazgovu.

Snimljen je u vreme kada tamošnji regionalni čelnici apeluju na agresivnije delovanje kojim bi se ograničio uticaj klimatskih promena.

Mnogi veliki zagađivači obećali su da će intenzivirati napore na smanjenju emisije ugljikova dioksida tokom predstojećih decenija, a nekima je krajnji cilj nulta neto emisija do 2050 godine.

Ipak, čelnici pacifičkih ostrva zatražili su hitnu akciju, apelujući da je u pitanju opstanak nižih delova ostvrskih država Pacifika.