Voda je izuzetno važna za funkcionisanje organizma, zdravlje i lepotu. Potrebe za njom variraju od čoveka da čoveka. I dok neki redovno piju čuvenih dva litra vode dnevno, jer im tako organizam sam traži, velika je grupa onih koji se sete da popiju vodu samo kada pojedu nešto jako masno, ljuto ili slano. Jednostavno nemaju potrebu za većom količinom.

Voda čini 60 odsto naše telesne težine, što samim tim govori u prilog tvrdnje da je izuzetno bitna komponenta našeg organizma. Svaka ćelija i tkivo u našem organizmu koriste vodu da bi optimalno radili svoj posao.

Svaki dan gubimo vodu iz organizma, kroz disanje, znojenje, mokrenje i slično i da bismo to nadoknadili pijemo tečnost.

Foto: Depozitfoto

 

Koliko vode treba piti dnevno?


Neophodan dnevni unos vode zavisi od mnogo faktora. Između ostalog od vaših godina starosti, pola, opšteg zdravstvenog stanja, dnevne fizičke aktivnosti ali i od podneblja u kojem živite i klimatskih uslova u kojima se nalazite i koji utiču na vas.
Samim tim ste sigurno da kada ste fizički ativniji imate veće potrebe za vodom, kao i da dnevni unos vode značajno povećavate kada su napolju velike vrućine.

Prosečna odrasla osoba koja živi u umerenoj klimi treba da unese oko 3,7 litara tečnosti ukoliko se radi o muškarcima (što je oko 15 čaša dnevno) i 2,7 litra tečnosti ukoliko se radi o ženama (štoje oko 11 čaša)

 

Izračunajte koliko treba vode da pijete dnevno na osnovu kilaže


Postoji veliki broj formula koje mogu da odrede vaše individualne potrebe za vodom u zavisnosti od vaših godina, težine, navika…Ne treba ista količina vode nekome ko je sitan rastom ima primera radi 45 kilograma i nekome ko ima 90 kilograma i visinu.

Predlažemo vam jednu od njih:
 

Izmerite svoju težinu, potom broj kilograma pomnožite na sledeći način vodeći se godinama

ako imate do 30 godina, pomnožite težinu sa 40
ako imate od 30-55 godina, pomnožite sa 35
ako ste stariji od 55, pomnožite težinu sa 30
Dobijeni broj podelite 226,4 i dobićete koliko čaša vode treba da popijete dnevno.

Dakle, osoba od 70 kilograma i 32 godine starosti trebalo bi da popije 10,8 čaša vode dnevno.

Ukoliko vežbate, stvari se menjaju. Količina vode koju treba dodati dnevno, prema preporuci Američkog koledža za sportsku medicinu je 350 ml na svakih pola sata fizičkog napora koji planirate. Znači, ako trenirate intenzivno sat vremena, svojim dnevnim potrebama vode dodajte 700 ml.

Ukoliko ne unosite dovoljno tečnosti, organizam funkcioniše otežano. To nećete odmah primetiti. Postoje znakovi i simptomi koji ukazuju da vašem telu nedostaje vode u organizmu, koje treba da osluškujete i javite se lekaru.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".