Вода је изузетно важна за функционисање организма, здравље и лепоту. Потребе за њом варирају од човека да човека. И док неки редовно пију чувених два литра воде дневно, јер им тако организам сам тражи, велика је група оних који се сете да попију воду само када поједу нешто јако масно, љуто или слано. Једноставно немају потребу за већом количином.

Вода чини 60 одсто наше телесне тежине, што самим тим говори у прилог тврдње да је изузетно битна компонента нашег организма. Свака ћелија и ткиво у нашем организму користе воду да би оптимално радили свој посао.

Сваки дан губимо воду из организма, кроз дисање, знојење, мокрење и слично и да бисмо то надокнадили пијемо течност.

Фото: Депозитфото

 

Колико воде треба пити дневно?


Неопходан дневни унос воде зависи од много фактора. Између осталог од ваших година старости, пола, општег здравственог стања, дневне физичке активности али и од поднебља у којем живите и климатских услова у којима се налазите и који утичу на вас.
Самим тим сте сигурно да када сте физички ативнији имате веће потребе за водом, као и да дневни унос воде значајно повећавате када су напољу велике врућине.

Просечна одрасла особа која живи у умереној клими треба да унесе око 3,7 литара течности уколико се ради о мушкарцима (што је око 15 чаша дневно) и 2,7 литра течности уколико се ради о женама (штоје око 11 чаша)

 

Израчунајте колико треба воде да пијете дневно на основу килаже


Постоји велики број формула које могу да одреде ваше индивидуалне потребе за водом у зависности од ваших година, тежине, навика…Не треба иста количина воде некоме ко је ситан растом има примера ради 45 килограма и некоме ко има 90 килограма и висину.

Предлажемо вам једну од њих:
 

Измерите своју тежину, потом број килограма помножите на следећи начин водећи се годинама

ако имате до 30 година, помножите тежину са 40
ако имате од 30-55 година, помножите са 35
ако сте старији од 55, помножите тежину са 30
Добијени број поделите 226,4 и добићете колико чаша воде треба да попијете дневно.

Дакле, особа од 70 килограма и 32 године старости требало би да попије 10,8 чаша воде дневно.

Уколико вежбате, ствари се мењају. Количина воде коју треба додати дневно, према препоруци Америчког колеџа за спортску медицину је 350 мл на сваких пола сата физичког напора који планирате. Значи, ако тренирате интензивно сат времена, својим дневним потребама воде додајте 700 мл.

Уколико не уносите довољно течности, организам функционише отежано. То нећете одмах приметити. Постоје знакови и симптоми који указују да вашем телу недостаје воде у организму, које треба да ослушкујете и јавите се лекару.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".