Obilne kiše koje su zadesile Srbiju dovele su do izlivanja reka i potoka, pa je vanredna situacija proglašena u 42 grada i opštine. Nabujala reka odnela je most u Adranima kod Kraljeva, zbog čega je saobraćaj na Ibarskoj magistrali prema Čačku u prekidu.

Direktor JP "Srbijavode" Goran Puzović kaže da je najkritičnija situacija u Jagodini, Trsteniku, Brusu, Kosjeriću, Sokobanji, kao i da se talas kreće ka Kuršumliji, Prokuplju i Doljevcu. Posle obilnih i nezapamćenih padavina koje su Srbiju zadesile tokom prethodnih dana, pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 125 ljudi iz poplavljenih područja.

- Ekipe s mehanizacijom su danonoćno na terenu. Između ostalih, evakuisano je 25 meštana iz okoline Sokobanje, dok je u naselju Palilula u Kragujevcu spaseno 14 ljudi, među kojima i dete. Iz Trnave kod Jagodine privremeno je raseljeno 22 ljudi, a dve osobe su izvučene iz poplavljenog automobila u Velikoj Vrbnici kod Kruševca - saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Bujica u Kraljevu

U noći između četvrtka i petka voda je odnela deo mosta u Adranima na Ibarskoj magistrali, a saobraćaj na ovoj deonici je obustavljen kada je bujica otkinula delo mosta. Vozači se upućuju na alternativne pravce preko Knića, odnosno Sirče.

- Na celoj teritoriji grada Kraljeva proglašena je vanredna situacija. Poplavljena su domaćinstva i poljoprivredna zemljišta. Štete ima i na putnoj infrastrukturi - izjavio je Predrag Terzić, gradonačelnik grada na Ibru.

Meštani Adrana kažu da su sličnu situaciju preživeli 2019. godine.

- Očaj i katastrofa da jedna rečica ponovo poplavi čitavo selo. Još jedna neprospavana noć je iza nas. Sva sreća što smo bar nešto uspeli da spasemo postavljajući džakove - kaže meštanin Dragomir Marković.

Poplavljen KC u Kragujevcu

U Kragujevcu je poplavljen podrum Hirurškog bloka Urgentnog kliničkog centra, kao i nekoliko ulica u naseljima Stanovo, Grošnica i Veliko Polje. U KC Kragujevac primaju samo urgentne pacijente dok se ne završi sanacija poplava.

Tokom noći u Kragujevcu je evakuisano 14 osoba, najviše u naselju Palilule, gde se izlila reka Lepenica.

- U naselju je poplavljeno dosta kuća, a iz jedne su vatrogasci spasioci izvukli ljude i malo dete - rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Drama u Jagodina

U Jagodini je tokom čitavog dana trajala bitka za odbranu grada od poplava. Reka Belica dostigla je kritičan nivo, a građani u strahu čekaju šta će se dalje dešavati. Dva gradska mosta zatvorena su za saobraćaj i utvrđena bedemima, jer je voda došla do njih. Teška mehanizacija i radnici komunalnih preduzeća vade panjeve i drveće koje se gomila ispred mostova kako ne bi došlo do zagušenja. Na kritičnim mestima postavljene su vreće s peskom.

- Reka Belica divlja. Kiša lije i ostaje nam samo da se molimo Bogu da grad ne bude poplavljen, jer i Lugomir nadolazi - javljali su zabrinuti građani.

Vladičin Han u blatu

Vanredna situacija proglašena je i u opštini Vladičin Han. Nevreme je napravilo je katastrofu u celom gradu, a komunalne ekipe čiste ulice od blata, peska i šljunka. Oštećene su ulice, putevi, domaćinstva, a visina vode je u podrumima stambenih zgrada bila i do dva metra. Za samo petnaestak minuta ulice su postale reke zbog bujica i velike količine kiše.

U Lučanima se izlila Bjelica

U opštini Lučani obilne padavine prouzrokovale su izlivanje reke Bjelice, njen nivo u Guči bio je 301 centimetar i ovoga puta najviše je stradala putna infrastruktura.

- Obilna kiša padala je čitavu noć, sve ekipe su na terenu, imamo problema u MZ Viča gde je poplavljeno pet domaćinstava, u Guči jedno, kao i u MZ Đerać. Reka se izlila i poplavila oko 350 hektara zemljišta - rekao je Zoran Vučićević, načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Lučani.

U Novom Pazaru pomaže vojska

Obilne padavine, koje u Novom Pazaru ne prestaju duže od 24 sata, dovele su do porasta vodostaja reka Trnavica i Jošanica. Voda se ulila u domove, dvorišta, radionice i pomoćne objekte nanevši mulj i blato.

Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije Gradske uprave Novi Pazar, Ismail Dupljak, naveo je da je reka Trnavica dostigla maksimum u vodostaju i da se veće bujične poplave ne pamte u Novom Pazaru.

- Javno preduzeće za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u kontaktu je s Vojskom Srbije zbog postavljanja pontonskog mosta između naselja Trnava i Kleča - rekao je Dupljak.

U Prokuplju voda ušla u kuće

Vodeni talas napravio je haos i u Prokuplju. Voda je ušla u desetine kuća u naselju Draganja, u prokupačkoj Liparskoj ulici, a došla je i do gradskog groblja. Deo oko gradskog groblja je potpuno zatvoren za saobraćaj, voda je stigla do zaštitnog bedema.

(Informer)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".