U periodu od 1989. godine kada je prvi Srbin zagazio na parkete NBA lige do danas bilo je samo nekoliko šampiona iz naše nacije.

Vlade Divac je "zakasnio" jer je igrao za Los Anđeles Lejkerse od 1989. godine, a oni su samo godinu ranije pobedili Detroit Pistonse. Godinama kasnije je zaigrao za Sakramento Kingse sa kojima je došao do finala zapadne konferencije, ali su Kingsi naišli na neverovatan otpor Lejkersa predvođenih Šekilom O'Nilom i Kobijem Brajantom.

Drugi igrač koji je bio blizu osvajanja šampionskog prstena je Vladimir Radmanović koji je igrao za šampionski tim Lejkersa 2009. godine. Međutim, on nije došao do prstena iz prostog razloga što je trejdovan u Šarlot te sezone i nije dočekao kraj sezone u šampionskim Lejkersima.

Foto: N. Paraušić

 

Treći igrač kome je prsten izmakao jeste Željko Rebrača koji je igrao za šampionski tim Detroita 2004. godine, međutim, trejdovan je posle odigrane 21 utakmice i za Rašida Volsasa za kojeg će se ispostaviti da je bio ključan šraf u šampionskom Detroitu.

Nemanji Nedoviću je šampionski prsten izbegao jer je on napustio Golden Stejt Voriorse godinu dana pre njihove titule 2015. godine.

Darko Miličić

Miličić je bivši centar koji je izabran kao drugi pik NBA drafta 2003. godine od strane Detroit Pistonsa. On je te godine izabran ispred Karmela Entonija, Krisa Boša, Dvejna Vejda, a jedini ispred njega je bio neverovatni Lebron DŽejms.

Foto: Tanjug/AP

 

Mnogi su smatrali da je ovo najveći promašaj na draftu, s obzirom da Miličić nije napravio ozbiljniju karijeru u NBA ligi. Međutim, srpski centar je uspeo da dođe do šampionskog prstena sa Detroitom i on je prvi Srbin kome je to pošlo za rukom.

Predrag Stojaković

Za mnoge, najbolji šuter sa ovih prostora, a mnogi ga smatraju i jednim od najboljih šutera koji je igrao u NBA ligi, Peđa Stojaković je čak dva puta pobedio u brzom šutiranju trojki i tri puta zaigrao na Ol-star utakmicama.

Foto: Tanjug/AP

 

On je bio u timu Kingsa sa Divcem kada mu je šampionski prsten izmakao u finalu konferencije. Koliko ga Sakramento ceni govori i činjenica da je njegov dres sa brojem 16 povučen iz upotrebe.

U januaru 2011. godine je prešao u Dalas Maverikse gde je na dve utakmice postigao više od 20 poena. Značajan je njegov doprinos u osvajanju titule te godine, prve u istoriji kluba. Završio je karijeru kao šampion.

Ognjen Kuzmić

Na draftu 2012. godine je izabran u drugoj rundi kao 52. pik od strane Golden Stejt Voriorsa. Nije imao veliku minutažu u redovima Voriorsa, pa je uglavnom vreme provodio u Santa Kruz Voriorsima - timu u razvojnoj ligi. On je sa njima postao šampion razvojne lige, a 2015. godine je postao i šampion sa Golden Stejtom.

Foto: N. Skenderija

 

Ipak, njemu nije ponuđen novi ugovor u julu 2015. godine, pa je postao slobodan igrač i onda je usledio povratak u Evropu. Karijeru je nastavio u Panatinaikosu, Crvenoj Zvezdi i Real Madridu.

Nemanja Bjelica

Draftovan je kao 35. pik u drugoj rundi 2010. godine od strane Vašington Vizards. Međutim, tek je 2015. zaigrao u NBA ligi, odmah posle najbolje sezone u karijeri kada je nosio dres Fenerbahčea. Potpisao je tada za Minesotu Timbervulvs gde je proveo tri godine.

Foto: N. Paraušić

 

Potom je usledila promena klubova, prvo je zaigrao za Sakramento Kingse, a potom u Majami Hit i na kraju u Golden Stejt. Voriorsi su godinu dana kasnije, 2022. godine osvojili šampionski prsten, a ovaj naslov je poneo kući i Nemanja Bjelica.

Jedan Srbin će se sigurno upisati na ovu listu

Večeras od 2.30 će Denver Nagetsi igrati petu utakmicu finalne serije protiv Majami Hita. Ukoliko Denver uspe da savlada rivale oni će postati novi šampioni, a u ovu listu će se upisati i Nikola Jokić.

Foto: Profimedia

 

Ukoliko, kojim slučajem, Majami uspe da savlada Denver, serija će se nastaviti sa 6. i potencijalnom 7. utakmicom posle koje ćemo sigurno imati novog šampiona. Ako Majami uspe da pobedi naredne tri utakmice, u ovu listu će se upisati Nikola Jović.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".