Kao bomba odjeknula je vest – jedan građanin predao je policiji "getling", jedan od najubojitijih mitraljeza na svetu. U svom naoružanju, MUP ima samo jedan takav komad. Kao bomba odjeknula je vest – jedan građanin predao je policiji "getling", jedan od najubojitijih mitraljeza na svetu.

Ispali 3.000 metaka u minutu

U svom naoružanju, MUP ima samo jedan takav komad.

- To je onaj rotirajući mitraljez koji ispali 3.000 metaka u minutu. To je čovek stavio na prikolicu i doneo nam je mitraljez i hvala mu na tome što je to učinio - objavio je juče predsednik Aleksandar Vučić.

Stručnjaci i nisu iznenađeni - navode primer vraćanja protivavionskog topa od 20 milimetara, u jednoj od prethodnih akcija.

Prof. dr Vladimir Barović, stručnjak za naoružanje nije iznenađen što neko poseduje "getling" mitraljez u Srbiji.

- To je posledica pre svega ratova na ovim prostorima, jer znamo da je razno oružje i oruđe pucalo na raznim ratištima devedesetih. Verovatno je ilegalnim putem dopremljeno sa tih kriznih žarišta, jer su mnogi magacini i TO i JNA razvučeni, nije se vodila precizna evidencija - objašnjava Barović.

Predato čak i ustaničko oružje

Zolje, bombe, granate, ali i oružja iz Prvog i Drugog svetskog rata... čak i ustaničko oružje i oruđe predato je u proteklih mesec dana. Većina je u policijskim magacinima nadomak Smedereva.

Zbog sumnje da i dalje postoji velika količina ilegalnog naoružanja, MUP je produžio akciju predaje oružja do kraja juna - bez posledica i krivične odgovornosti.

-Biće uništen veći deo tog oružja. Sve ono što je funkcionalno i upotrebljivo, naravno da će biti predato u fabrici koja se bavi proizvodnjom oružja isključivo za potrebe policije i vojske - kaže Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala UKP MUP-a Srbije.

Profesor Barović napominje da svi oni kojima oružje ne treba više, mogu da ga prevedu u trofejno oružje, ne moraju da ga zauvek otuđe, ne moraju ga prodati, ne moraju ga predati.

- Svi ćemo biti bezbedniji, što manje oružja u ilegalnom posedu, to je veći nivo bezbednosti na ulicama Republike Srbije - ističe Barović.

Prethodna akcija sprovedena je tokom vanrednog stanja 2020. godine

Tada je predato svega 146 komada oružja i oko 3.000 komada municije.

Pre aktuelne, najuspešnija akcija bila je 2003. godine, posle akcije "Sablja", kada su građani predali "oko 50.000 komada oružja".

(RTS)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".