Као бомба одјекнула је вест – један грађанин предао је полицији "гетлинг", један од најубојитијих митраљеза на свету. У свом наоружању, МУП има само један такав комад. Као бомба одјекнула је вест – један грађанин предао је полицији "гетлинг", један од најубојитијих митраљеза на свету.

Испали 3.000 метака у минуту

У свом наоружању, МУП има само један такав комад.

- То је онај ротирајући митраљез који испали 3.000 метака у минуту. То је човек ставио на приколицу и донео нам је митраљез и хвала му на томе што је то учинио - објавио је јуче председник Александар Вучић.

Стручњаци и нису изненађени - наводе пример враћања противавионског топа од 20 милиметара, у једној од претходних акција.

Проф. др Владимир Баровић, стручњак за наоружање није изненађен што неко поседује "гетлинг" митраљез у Србији.

- То је последица пре свега ратова на овим просторима, јер знамо да је разно оружје и оруђе пуцало на разним ратиштима деведесетих. Вероватно је илегалним путем допремљено са тих кризних жаришта, јер су многи магацини и ТО и ЈНА развучени, није се водила прецизна евиденција - објашњава Баровић.

Предато чак и устаничко оружје

Зоље, бомбе, гранате, али и оружја из Првог и Другог светског рата... чак и устаничко оружје и оруђе предато је у протеклих месец дана. Већина је у полицијским магацинима надомак Смедерева.

Због сумње да и даље постоји велика количина илегалног наоружања, МУП је продужио акцију предаје оружја до краја јуна - без последица и кривичне одговорности.

-Биће уништен већи део тог оружја. Све оно што је функционално и употребљиво, наравно да ће бити предато у фабрици која се бави производњом оружја искључиво за потребе полиције и војске - каже Бојана Отовић Пјановић из Службе за сузбијање криминала УКП МУП-а Србије.

Професор Баровић напомиње да сви они којима оружје не треба више, могу да га преведу у трофејно оружје, не морају да га заувек отуђе, не морају га продати, не морају га предати.

- Сви ћемо бити безбеднији, што мање оружја у илегалном поседу, то је већи ниво безбедности на улицама Републике Србије - истиче Баровић.

Претходна акција спроведена је током ванредног стања 2020. године

Тада је предато свега 146 комада оружја и око 3.000 комада муниције.

Пре актуелне, најуспешнија акција била је 2003. године, после акције "Сабља", када су грађани предали "око 50.000 комада оружја".

(РТС)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".