Seme zelenih čili papričica na ISS astronauti su dopremili još u junu, u sklopu NASA eksperimenta koji se odvija pod nazivom Plant Habitat-04, a čiji je cilj da ustanovi koju je hranu moguće uzgajati u svemiru.

Rezultati eksperimenti bi trebalo da utvrde mogućnosti potencijalnih izvora hrane kada započne proces uspostavljanja stalnih baza na Mesecu i Marsu. NASA ističe da su ljute papričice samo deo mnogo većeg plana čiji je krajnji culj povećavanje broja prehrambenih namirnica koje bi astronauti uspeli gajiti u svemiru u toku predstojećih misija.

U junu je na ISS stiglo 48 semenki koje su zatim smeštene u Advanced Plant Habitat veličine mikrotalasne pećnice.

Uzgoj ove vrste povrća mogao bi pomoći naučnicima da saznaju više o “interakcijama biljaka i mikroba“ u svemiru, ističu iz ove međunarodne organizacije.

Za razliku od nekih drugih kultura koje su astronauti do sada uzgajali, poput rotkvica i salate, čili papričice zahtevaju više vremena za klijanje i konačno sazrevanje plodova, rekli su iz NASA-e.

- I nakon četiri meseca astronauti su konačno uživali u plodovima svoga rada, ali su prethodno aktivno prikupljali podatke o razvoju biljke, a pomenute "takose" su pripremali sa govedinom, paradajzom, artičokom i ljutim papričicama kao pikantnim začinom na kraju - rekla je NASA-ina astronautkinja Megan Mekartur. Dodala je i da su ona i kolege nakon konzumiranja papričica ispunili anketni listić o kvalitetu hrane.

Zbog života u uslovima bez gravitacije astronauti gube osećaj mirisa i ukusa. Stoga im začinjena hrana predstavlja pravu ekskluzivu.

- Izazov je nahraniti posadu u niskoj orbiti Zemlje, a zatim istraživače održati na životu tokom predstojećih misija izvan niske Zemljine orbite do odredišta, uključujući i Mesec, u sklopu programa Artemis i na kraju do Marsa - rekao je Met Romeyn, glavni istraživač NASA eksperimenta Plant Habitat-04, dodavši da je eksperiment ograničen zbog zasada kojem nije potrebno skladištenje niti opsežnija obrada.