Семе зелених чили папричица на ИСС астронаути су допремили још у јуну, у склопу НАСА експеримента који се одвија под називом Плант Хабитат-04, а чији је циљ да установи коју је храну могуће узгајати у свемиру.

Резултати експерименти би требало да утврде могућности потенцијалних извора хране када започне процес успостављања сталних база на Месецу и Марсу. НАСА истиче да су љуте папричице само део много већег плана чији је крајњи цуљ повећавање броја прехрамбених намирница које би астронаути успели гајити у свемиру у току предстојећих мисија.

У јуну је на ИСС стигло 48 семенки које су затим смештене у Адванцед Плант Хабитат величине микроталасне пећнице.

Узгој ове врсте поврћа могао би помоћи научницима да сазнају више о “интеракцијама биљака и микроба“ у свемиру, истичу из ове међународне организације.

За разлику од неких других култура које су астронаути до сада узгајали, попут ротквица и салате, чили папричице захтевају више времена за клијање и коначно сазревање плодова, рекли су из НАСА-е.

- И након четири месеца астронаути су коначно уживали у плодовима свога рада, али су претходно активно прикупљали податке о развоју биљке, а поменуте "такосе" су припремали са говедином, парадајзом, артичоком и љутим папричицама као пикантним зачином на крају - рекла је НАСА-ина астронауткиња Меган Мекартур. Додала је и да су она и колеге након конзумирања папричица испунили анкетни листић о квалитету хране.

Због живота у условима без гравитације астронаути губе осећај мириса и укуса. Стога им зачињена храна представља праву ексклузиву.

- Изазов је нахранити посаду у ниској орбити Земље, а затим истраживаче одржати на животу током предстојећих мисија изван ниске Земљине орбите до одредишта, укључујући и Месец, у склопу програма Артемис и на крају до Марса - рекао је Мет Ромеyн, главни истраживач НАСА експеримента Плант Хабитат-04, додавши да је експеримент ограничен због засада којем није потребно складиштење нити опсежнија обрада.