Južna Koreja je danas lansirala svoju prvu svemirsku raketu domaće proizvodnje, što je, kako zvaničnici opisuju, važan korak u razvoju svemirskog programa zvaničnog Seula.


Raketa "Nuri" sa 200 tona tečnog goriva lansirana je iz svemirskog centra Naro u Goheungu, okruga na jugu Korejskog poluostrva, noseći satelit od 1,5 tona, prenosi japanska agencija Kjodo. Očekuje se da će se taj teret odvojiti oko 16 minuta nakon lansiranja na visini od oko 700 kilometara.

Na snimcima uživo prikazana je raketa dužine 47 metara koja se uzdiže u vazduh i jarkožuti plamen koji izbija iz motora nakon lansiranja u svemirskom centru Naro, prenosi agencija AP.

Foto: Tanjug/AP

 

 


Lansiranje, koje je posmatrao južnokorejski predsednik Mun DŽe-in, bilo je odloženo za sat vremena jer je inženjerima trebalo više vremena da pregledaju ventile rakete.

Takođe je postojala zabrinutost da će jaki vetrovi i drugi uslovi predstavljati izazov za uspešno lansiranje.

Zvaničnici Korejskog svemirskog istraživačkog instituta saopštili su da će biti potrebno oko 30 minuta da se utvrdi da li je raketa uspešno isporučila svoj teret u orbitu.

Nakon što se od početka 1990-ih oslanjala na druge zemlje kako bi lansirala svoje satelite, Južna Koreja sada pokušava da postane deseta nacija koja će poslati satelit u svemir sa sopstvenom tehnologijom.

Zvaničnici navode da bi takva sposobnost bila ključna za svemirske ambicije zemlje, koje uključuju i planove za slanje naprednijih komunikacionih satelita i nabavku sopstvenih satelita za vojne obaveštajne službe.

Južna Koreja se takođe nada da će poslati sondu na Mesec do 2030. godine.

(Tanjug)