Osim što ih, kako opisuje novinarka Dejli Mejla, krase iste plave oči i prodoran pogled te svojevrsna "gruba lepota" Donal i Mel imaju toliko slične glasove da su producenti animiranog filma "Pokahontas" za nastavak Donalu dali da glumi lik DŽona Smita, jer Mel nije mogao.

Braća su zajedno glumila u jednom od najvećih Oskarovskih hitova, filmu "Hrabro srce" koji je Mela upisao u filmske enciklopedije, ali već njihov sledeći zajednički projekat - kontroverzno "Stradanje Hristovo" (Gibson ga je režirao) zauvek ih je posvađao, iako im je doneo zaradu od 425 miliona dolara.

- Nekad smo Mel i ja bili toliko bliski da mi je danas neverovatno da uopšte ne pričamo - rekao je Donal u ekskluzivnom intervjuu za Dejli Mejl, dodajući da su kao klinci delili sobu i sve radili zajedno.

Foto: Profimedia

 

Stariji Gibson na globalnu scenu probio se glumeći u "Pobesnelom Maksu", a kad se odselio u Los Anđeles kako bi gradio glumačku karijeru Donal je otišao za njim. Usledile su uloge u "Smrtonosnom oružju" i više ništa nije bilo isto.

- Bio je moj stariji brat, moj najbolji prijatelj. Nije bilo ljubomore, bio sam srećan jer se proslavio. To ga je međutim promenilo, počeo je da veruje u ono što se o njemu priča i piše. Mel kojeg sam poznavao jednostavno je nestao - priča Donal.

- Holivud ga je pojeo, sažvakao i ispljunuo. Slava i novac isprali su mu mozak i postao je čudovište. Mrzim ga zbog toga što je postao - zaključuje.

Na intervju se, kaže, odlučio jer je čuo da će Mel krenuti sa produkcijom nastavka "Stradanja Hristovog". Prvi nastavak, koji je u bioskopima igrao 2004. godine prati poslednjih 12 sati Isusovog života, a u delu medija je osuđen kao antisemitski i preterano nasilan.

Uprkos kritikama postao je jedan od najuspešnijih nezavisnih filmova svih vremena sa globalnim totalom od 612 miliona dolara. S obzirom na to da ga je stariji Gibson producirao samostalno, većina tog novca otišla je njemu. Novcem je kupio nekretnine u Malibuu, Kostariki te privatno ostrvo na Fidžiju.

Donal pak film naziva katastrofom zbog koje je i on završio na crnim listama pa nikad nije mogao da nastavi da razvija svoju karijeru. Kako je ostao bez novca tražio ga je od Mela, ali ovaj mu je poručio da ga ne zanimaju njegovi problemi i otišao.

- Nisam očekivao da me izdržava, ali pre "Stradanja Isusovog" sam redovno radio na filmskim projektima, a onda kad je Mel prozvan za antisemitizam, ljudi su mislili da i ja mrzim Jevreje jer sam mu brat i zauvek me otpisali - govori mlađi brat.

A onda se dogodila potpuna katastrofa. Mela, koji se godinama javno borio protiv svoje zavisnosti od alkohola, policajci su zaustavili pijanog u automobilu 2006. godine, a on ih je napao sa gomilom uvreda i antisemitističkih primedbi.

- Bio sam pijan, ljut i uhapšen. Snimljen sam, ilegalno, od strane policajca bez skrupula, a da sam zaista rekao to za šta me optužuju sigurno bi me više puta uhvatili da vređam Jevreje. Ovako mi se ceo život i karijera ocenjuju po tom jednom incidentu nakon osam duplih tekila - objasnio je Mel Gibson.

- Nije pošteno - dodao je.

Međutim, ubrzo su izašli i snimci njegovih tirada koje je ostavljao u govornoj pošti svoje bivše devojke Oksane Grigorijeve u kojima je vređao Afroamerikance i Jevreje.

Uprkos novim izvinjenjima karijera mu se nikad do kraja nije oporavila, a godinama nije ništa snimao. A to se prelilo i na Donala koji je uloge gubio samo zato ‘jer se producent filma naljutio na Mela‘. Otpisali su ga u Dizniju i Vorner Brosu, i to preko noći.

- Svaki put kad bi Mela zamolio za novac jako bi se naljutio. Urlao je na mene da ga ne mogu kriviti za svoju nesreću, a počeo sam da izbegavam porodična okupljanja zbog njegovih besnih ispada. Sećam se kako je jednom bio ljut kao pas jer dok smo bili u Las Vegasu nije mogao da dobije predsednički apartman u hotelu. Selin Dion ga je rezervisala prva, a on se ljutio celu noć zbog toga - kaže Donal.

Foto: Profimedia

 

Pet godina Mel i Donal nisu progovorili ni reč, iako su jednom bili srećna porodica. Mel je najstariji od četvoro dece Hatona, železničkog radnika i domaćice Ane, a Donal je najmlađi.

- Bili smo siromašni kao crkveni miševi i često gladni ali smo se voleli ludo. Zanimljivo, otac je bio svojevrsni kvizaški genije koji je kultni Jeopardy osvojio pet puta i kući donosio nagrade poput automobila i televizora.

- Još ga volim, ali ne znam više ko je on i u šta se pretvorio. Želim da ispravi nepravde koje mi je učinio. Želim da živimo u miru - zaključuje mlađi Gibson.

BONUS VIDEO: