Осим што их, како описује новинарка Дејли Мејла, красе исте плаве очи и продоран поглед те својеврсна "груба лепота" Донал и Мел имају толико сличне гласове да су продуценти анимираног филма "Покахонтас" за наставак Доналу дали да глуми лик Џона Смита, јер Мел није могао.

Браћа су заједно глумила у једном од највећих Оскаровских хитова, филму "Храбро срце" који је Мела уписао у филмске енциклопедије, али већ њихов следећи заједнички пројекат - контроверзно "Страдање Христово" (Гибсон га је режирао) заувек их је посвађао, иако им је донео зараду од 425 милиона долара.

- Некад смо Мел и ја били толико блиски да ми је данас невероватно да уопште не причамо - рекао је Донал у ексклузивном интервјуу за Дејли Мејл, додајући да су као клинци делили собу и све радили заједно.

Фото: Профимедиа

 

Старији Гибсон на глобалну сцену пробио се глумећи у "Побеснелом Максу", а кад се одселио у Лос Анђелес како би градио глумачку каријеру Донал је отишао за њим. Уследиле су улоге у "Смртоносном оружју" и више ништа није било исто.

- Био је мој старији брат, мој најбољи пријатељ. Није било љубоморе, био сам срећан јер се прославио. То га је међутим променило, почео је да верује у оно што се о њему прича и пише. Мел којег сам познавао једноставно је нестао - прича Донал.

- Холивуд га је појео, сажвакао и испљунуо. Слава и новац испрали су му мозак и постао је чудовиште. Мрзим га због тога што је постао - закључује.

На интервју се, каже, одлучио јер је чуо да ће Мел кренути са продукцијом наставка "Страдања Христовог". Први наставак, који је у биоскопима играо 2004. године прати последњих 12 сати Исусовог живота, а у делу медија је осуђен као антисемитски и претерано насилан.

Упркос критикама постао је један од најуспешнијих независних филмова свих времена са глобалним тоталом од 612 милиона долара. С обзиром на то да га је старији Гибсон продуцирао самостално, већина тог новца отишла је њему. Новцем је купио некретнине у Малибуу, Костарики те приватно острво на Фиџију.

Донал пак филм назива катастрофом због које је и он завршио на црним листама па никад није могао да настави да развија своју каријеру. Како је остао без новца тражио га је од Мела, али овај му је поручио да га не занимају његови проблеми и отишао.

- Нисам очекивао да ме издржава, али пре "Страдања Исусовог" сам редовно радио на филмским пројектима, а онда кад је Мел прозван за антисемитизам, људи су мислили да и ја мрзим Јевреје јер сам му брат и заувек ме отписали - говори млађи брат.

А онда се догодила потпуна катастрофа. Мела, који се годинама јавно борио против своје зависности од алкохола, полицајци су зауставили пијаног у аутомобилу 2006. године, а он их је напао са гомилом увреда и антисемитистичких примедби.

- Био сам пијан, љут и ухапшен. Снимљен сам, илегално, од стране полицајца без скрупула, а да сам заиста рекао то за шта ме оптужују сигурно би ме више пута ухватили да вређам Јевреје. Овако ми се цео живот и каријера оцењују по том једном инциденту након осам дуплих текила - објаснио је Мел Гибсон.

- Није поштено - додао је.

Међутим, убрзо су изашли и снимци његових тирада које је остављао у говорној пошти своје бивше девојке Оксане Григоријеве у којима је вређао Афроамериканце и Јевреје.

Упркос новим извињењима каријера му се никад до краја није опоравила, а годинама није ништа снимао. А то се прелило и на Донала који је улоге губио само зато ‘јер се продуцент филма наљутио на Мела‘. Отписали су га у Дизнију и Ворнер Бросу, и то преко ноћи.

- Сваки пут кад би Мела замолио за новац јако би се наљутио. Урлао је на мене да га не могу кривити за своју несрећу, а почео сам да избегавам породична окупљања због његових бесних испада. Сећам се како је једном био љут као пас јер док смо били у Лас Вегасу није могао да добије председнички апартман у хотелу. Селин Дион га је резервисала прва, а он се љутио целу ноћ због тога - каже Донал.

Фото: Профимедиа

 

Пет година Мел и Донал нису проговорили ни реч, иако су једном били срећна породица. Мел је најстарији од четворо деце Хатона, железничког радника и домаћице Ане, а Донал је најмлађи.

- Били смо сиромашни као црквени мишеви и често гладни али смо се волели лудо. Занимљиво, отац је био својеврсни квизашки геније који је култни Јеопардy освојио пет пута и кући доносио награде попут аутомобила и телевизора.

- Још га волим, али не знам више ко је он и у шта се претворио. Желим да исправи неправде које ми је учинио. Желим да живимо у миру - закључује млађи Гибсон.

БОНУС ВИДЕО: