"Mi smo društvo kom su podele došle glave. I to je lekcija koju nikako da naučimo. Toliko smo se zakrvili i drobimo se dok nas ne ostane za pod jednu šljivu. Kultura bi trebalo da bude nešto za šta bi svi trebalo da se složimo da je to od našeg nacionalnog interesa."

Ovako Miloš Biković vidi stanje u srpskom društvu i kulturi i smatra da zbog temperamenta srpskog naroda podele na našem tlu, nažalost, dobro uspevaju.

- Ne kažem da smo mi gori od drugih, samo kažem da smo temperamentni. I volim što smo takvi jer zbog toga imamo dušu, ali zbog te duše i tog temperamenta gubimo glavu - istakao je jedan od najpopularnijih srpskih glumaca za portal Raša tudej Balkan.

Zvezda srpskog filma "Južni vetar" i ruskog "Izazova" u emisiji "Relativizacije" govorio je o stanju u našoj kulturi i kinematografiji i istakao da srpski filmovi nemaju dovoljno veliko tržište, zbog čega se, kako je dodao, jednom u pet ili deset godina snimi film koji nam vrati novac.

Foto: ATA images

 

 

- Mi smo mala zemlja, za nas je kinematografija teret. Publika voli domaći film, ali ne možemo da zaradimo novac zato što nemamo dovoljno veliko tržište. Da je ostala Jugoslavija i da svi govorimo ovim jezikom koji je dobio deset različitih imena, da smo jedno veliko tržište i da smo u tom smislu mudriji geostrateški, možda bismo mogli da imamo kinematografiju koja bi mogla da vrati novac - dodao je on.

Pred njim su premijere trilera "Izolacija" Marka Backovića, u kojem igra biologa Jovana, i komedije "Budi bog s nama" Slobodana Šijana, u kojoj će na platnu oživeti lik i delo Boška Tokina, pionira filmske kritike u Srbiji.

- Naša istorija je toliko turbulentna da nemamo vremena za te male ljude koji su imali velike snove - rekao je glumac o Tokinu i izneo mišljenje da bi trebalo ekranizovati bogatu srpsku istoriju, te da bi mit o Kosovskom boju voleo da snimi u saradnji s Turcima.

Foto: Profimedia

 

 

Pojavljivanje Miloša Bikovića u poslednjoj epizodi druge sezone serije "Senke nad Balkanom" zagolicalo je maštu publike, budući da je ušetao u kadar kao Josip Broz Tito. Ovom liku, kako ističe, pristupio je oprezno i u novim epizodama trećeg nastavka krimi-trilera, koji će uskoro stići na male ekrane.

- Tita su igrali mnogi, glumci koji su više fizički ličili na njega, ali ono što je olakšavajuća okolnost jeste to što ćemo pratiti Tita iz jednog perioda kada se o njemu nije znalo - objasnio je glumac.

Zašto smo loši u očima stranaca

Mesto za svirepe negativce u stranim produkcijama, po navici, rezervisano je za Srbe. I tako već decenijama. Na pitanje da li ćemo u holivudskim filmovima uvek biti loši momci, Biković kaže da sami treba da radimo na tome da se takva slika o nama u svetu promeni:

Foto: ATA images

 

 

- Da ne govorimo o holivudskom filmovima, nego o zapadnoj anglosaksonskoj kulturi u mnogo širem aspektu, pa i ona postoji u nekoj realnosti. Kad se realnost menja, onda se menja i kultura, čija je ona nekada i prorok i vesnik i reporter. Ono što mi možemo jeste da ne čekamo pasivno da se taj narativ promeni, nego da gledamo šta mi u našem realnom životu možemo da menjamo i koje su to lepote i radosti na koje možemo da se fokusiramo.

Ruski narod doživljavam kao svoj

Teško je reći da li je uspešniji u rodnoj Srbiji ili Rusiji, gde je napravio veliki broj filmova i ušao u istoriju kao akter najgledanijeg ruskog filma svih vremena "Sluga" i "Izazova", prvog snimanog van Zemljine orbite. Kako se i tamo uveliko odomaćio, Biković kaže da ruski narod doživljava kao svoj.

- Kad čujem rusku pesmu, kao da čujem nešto rođeno, kad čujem melodiju ruskog jezika, ona mi se sviđa. Kad vidim njihova lica, to prepoznajem kao nešto svoje, ali to sam ja, ne mogu da govorim u ime celog srpskog naroda. Mada su mi mnogi ljudi koje poznajem rekli nešto slično - dodao je glumac.

(Raša tudej Balkan)

BONUS VIDEO: